Ingezonden persbericht


6 mei 2010

PERSBERICHT

WINNAAR 3e HANS BAAIJ ESSAYPRIJS

Op zondag 2 mei werd de winnaar van de 3e Hans Baaij Essayprijs bekend gemaakt. De prijs, waaraan een geldbedrag van ¤ 2500 is gekoppeld, werd dit jaar uitgereikt aan Gilbert van Drunen die het essay 'Wachten op Aleksander Brener - zwaaien naar Tehching Hsieh' schreef. Uit 21 inzendingen koos de jury dit heldere en verfrissende essay, geschreven vanuit het perspectief van een buitenstaander die met verbazing naar Rotterdam kijkt. Ter gelegenheid van de prijsuitreiking werd een kunstveiling gehouden met kunstwerken uit de nalatenschap van Hans Baaij. Veilingmeester Hans Walgenbach (directeur Historisch Museum Rotterdam) bezorgde werken van onder andere Mathieu Ficheroux en Ton Orth een nieuw thuis. De veiling leverde maar liefst ¤ 5000 op. Deze opbrengst gaat op verzoek van Anny Meuldijk naar de A.J. Schreuderschool.

De Hans Baaij Essayprijs is een tweejaarlijkse prijs die het Centrum Beeldende Kunst uitreikt aan veelbelovend schrijftalent. In het essay wordt een relatie gelegd tussen Rotterdam en beeldende kunst, de precieze invulling hiervan ligt in handen van de auteur. De prijs werd in 2006 voor het eerst uitgereikt aan Jack Segbars (De Maaskant en andere ongemakken) en in 2008 aan Mariette Baarda (Vijgentorens in de hal). De jury bestond dit jaar uit Gerrit-Jan Kruidenier, Paul van der Laar, Lieneke van Schaardenburg en Martijn Verhoeven.

Over Hans Baaij
De Hans Baaij Essayprijs viert de passie voor kunst en literatuur die centraal stond in het leven en werk van Hans Baaij (1939-2001). Als 21-jarige debuteerde hij met zijn wellicht autobiografische roman Huilen zonder tranen. Zijn carrière begon hij als corrector bij de NRC, waarna hij koos voor de journalistiek. Tussendoor studeerde hij sociologie. Baaij schreef een groot aantal boeken over diverse onderwerpen met een duidelijk Rotterdams accent. Helaas mocht hij de verschijning van zijn laatste boek in 2001, de Rotterdam Beeldengids Centrum, niet meer meemaken.

Noot voor de redactie,