Vlaamse werkgevers en beschutte werkplaatsen slaan handen in elkaar!

06/05/2010 12:29

VLAB

Boerenbond, UNIZO en VOKA gaan structureel samenwerken met VLAB (de Vlaamse Federatie van Beschutte Werkplaatsen). Doelstelling is de tewerkstellingskansen voor personen met een arbeidshandicap bevorderen, met oog voor de concurrentieproblematiek. Daartoe ondertekenen Piet Vanthemsche, Karel Van Eetvelt, Peter Leyman en Luc Van Nevel vandaag een samenwerkingsconvenant.

Convenant

De visietekst rond sociale economie die UNIZO medio 2009 lanceerde, bracht de bal aan het rollen. Boerenbond, UNIZO en VOKA kwamen op bezoek bij de beschutte werkplaatsen. Ze maakten kennis met de werknemers met een arbeidshandicap, maar ook met de manier waarop de beschutte werkplaatsen in de praktijk hun sociale doelstelling realiseren door middel van een economische werking.

Luc Van Nevel, voorzitter VLAB: 'Uit deze contacten bleek dat onze visies op de tewerkstelling van mensen met een arbeidshandicap vrij gelijklopend zijn, en dat we door samenwerking elkaar kunnen versterken'.

Een aantal krachtlijnen rond deze samenwerking worden vandaag officieel bekrachtigd in de convenant. De convenant wordt onmiddellijk geconcretiseerd door de toevoeging van een jaaractieplan. De koepelorganisaties spraken onder andere af hoe ze zullen omgaan met concurrentieproblemen tussen hun respectievelijke ledenorganisaties.

Bijkomende jobcreatie voor personen met een arbeidshandicap, ook in het gewone bedrijfsleven, is eveneens een belangrijke doelstelling: werken aan een beleidskader om dit te bevorderen, sensibilisering en ervaringsuitwisseling zijn de actiemiddelen om dit te bereiken.

Op zoek naar een professionele partner?

Voor veel ondernemingen zijn beschutte werkplaatsen vandaag reeds betrouwbare partners waaraan bepaalde onderdelen van het productieproces worden uitbesteed. De 67 beschutte werkplaatsen in Vlaanderen stellen samen meer dan 19.000 werknemers te werk, waarvan 16.000 met een arbeidshandicap. Zij stellen elke dag hun talenten ter beschikking om voor de klanten van de beschutte werkplaatsen creatieve en kwaliteitsvolle oplossingen te bieden voor de meest uiteenlopende opdrachten.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel