Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 6 mei 2010

Horecaverbod voor zeventien notoire raddraaiers in uitgaansleven

Zeventien notoire raddraaiers die zich sinds 1 december 2009 ernstig misdroegen in het Amersfoortse uitgaansleven, hebben een collectieve horecaontzegging opgelegd gekregen. De maatregel draagt eraan bij dat uitgaan in Amersfoort voor iedereen gezellig en veilig blijft.

Na een aanhouding voor een ernstige overtreding, wordt het verbod opgelegd. De duur daarvan kan variëren van een half tot vijf jaar. In totaal werden sinds de start van het project 17 ontzeggingen opgelegd. Er zijn geen overtredingen van het horecaverbod geweest. Als iemand die ondanks een opgelegd verbod toch een café binnen gaat , wordt de lengte van het verbod uitgebreid. Alle ontzeggingen zijn opgelegd aan mannen met name in verband met wapenbezit en/of geweld.

Horecabedrijven ontvangen via een afgesloten website informatie over mensen die een horecaontzegging hebben gekregen. Met deze maatregel worden de mensen die zich ernstig hebben misdragen geweerd uit alle aangesloten horecagelegenheden. Naast het opleggen van de ontzegging, wordt er tegen de verdachte ook proces-verbaal opgemaakt en buigt het openbaar ministerie zich over vervolging.

Café zonder Karel
Wie zich het afgelopen half jaar in het Amersfoortse uitgaansleven heeft begeven, heeft de posters met kreten als "Café zonder Karel", "Kroeg zonder Koen" en "Bar zonder Barbara" vast zien hangen. Op de posters zijn gezellige café's te zien zónder de herrieschoppers. Met de posters wordt met een knipoog gewezen op het horecaverbod.

De helft van de circa 50 relevante Amersfoortse horecaondernemingen heeft zich inmiddels aangesloten bij het project. De overige cafés wordt een bezoek gebracht om te vragen of ook zij zich aansluiten. Meer informatie is te vinden op www.horecaverbodamersfoort.nl.

Veilig uitgaan
In Amersfoort werken gemeente, politie, brandweer, Art. 1 Midden Nederland, openbaar ministerie en Koninklijk Horeca Nederland afdeling Amersfoort sinds jaar en dag samen voor een veilig uitgaansleven. De invoering van het weekendarrangement (iemand die geweld pleegt in het weekend, blijft zolang het onderzoek loopt in de politiecel) en de uitbreiding van het cameratoezicht zijn andere concrete voorbeelden van projecten.

Meer informatie over deze maatregelen is te vinden op www.amersfoort.nl/veilig.

Noot voor de redactie,