Gemeente Nijmegen

persbericht
6 mei 2010
100506R

Nijmegen sluit 2009 financieel solide af

Ondanks de economische crisis is de gemeente Nijmegen in staat gebleken een tekort over 2009 te voorkomen. De gemeente heeft een positief resultaat behaald van ruim negen miljoen euro. Burgemeester en wethouders stellen de raad voor om twee miljoen opzij te zetten als extra buffer. Naast andere knelpunten zijn tekorten in de exploitatie van Triavium en Mensec in de jaarrekening voor 2009 afgedekt, inclusief een sanering van het negatieve eigen vermogen bij deze organisaties. De gemeente heeft 2009 ook afgesloten met een jaarrekening die aan alle wettelijke eisen voldoet en op alle onderdelen door de accountant is goedgekeurd.

De gemeente is er ondanks de economische tegenwind in geslaagd om de reserves op peil te houden. Eind 2009 had Nijmegen in totaal 51 miljoen euro aan saldireserve. Het college voorziet overigens een flinke daling in 2010 als gevolg van geplande bestedingen waarvoor 16,2 miljoen gereserveerd is. Hierna zal volgens berekening nog ruim 34 miljoen resteren. In het coalitieakkoord is voor bijna 11 miljoen aan eenmalige middelen ingezet. Daarmee komt de reserve in 2014, aan het einde van de coalitieperiode, op ruim 20 miljoen euro wat overeenkomt met de door de gemeenteraad vastgestelde ondergrens van ¤120 per inwoner.

Het college stelt voor om zeven miljoen in 2010 al in te zetten. Hierbij gaat het onder andere om de exploitatietekorten van ijshal Triavium en Mensec (Schouwburg en concertgebouw De Vereeniging) op te vangen voor een bedrag van samen 1,4 miljoen, vorstschade aan wegen (2,1 miljoen), projecten in Nijmegen-Noord (nieuwe straatnamen en fietstunnels onder de spoorweg Arnhem-Nijmegen, samen 2,3 miljoen). De uitwerking van de plannen voor een Topsport en Innovatiepark (TIP) worden op dit moment verder uitgewerkt (1,5 miljoen). Het college stelt voor om per saldo ¤0,5 miljoen in 2010 in te zetten om de eigen bijdrage van het ziekenfonds voor chronisch zieken met terugwerkende kracht voor 2009 te vergoeden.

Nijmegen heeft de begrotingregels en de controle over inkoopprocessen in 2009 verbeterd. De jaarrekening voldoet aan alle eisen op het gebied van rechtmatigheid en heeft ook een volledige goedkeuring van de accountant.

De raad buigt zich later deze maand over jaarverslag en jaarrekening en de daaraan gekoppelde voorstellen voor besteding van het positieve resultaat.

De stukken zijn te vinden op de website van de gemeente Nijmegen via de volgende hyperlink: http://www2.nijmegen.nl/gemeente/belastingen__financien/stadsbegroting_jaarstukken/archief_2009




Gemeente Nijmegen