Provincie Noord-Brabant

Persbericht

|Datum         |
|6 mei 2010    |
|Nummer        |
|89            |
Vignettenbeleid provincie Noord-Brabant Vignetten Veilig & Schoon toegekend

De provincie Brabant heeft aan 350 Brabantse zwembaden het vignet Veilig & Schoon toegekend. Deze zwembaden voldeden in 2009 aan de eisen op het gebied van veiligheid & hygiëne.

Het betreft openbare en semi-openbare zwembaden en zwemplassen met toezichthouders en voorzieningen. De provincie Noord-Brabant heeft sinds vorig jaar het huidige handhavingsbeleid voor zwembaden gewijzigd en de verantwoordelijkheid meer bij de zwembadbranche gelegd. De zwembaden zijn nu aan zet om de veiligheid en hygiëne steviger zeker te stellen in hun bedrijfsvoering.

Het vignettenbeleid blijkt succesvol: de veiligheid en hygiëne van de Brabantse zwembaden scoren meer dan voldoende. De provincie vindt de tijd rijp voor een volgende stap. Gedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen: "Momenteel zijn zwembaden nog te vaak bezig zijn met het verhelpen van ongewenste situaties. Dat is op zich goed, maar het is beter om structureel maatregelen te treffen om dergelijke situaties te voorkomen."

De provincie en een aantal zwembaden hebben de handen dan ook ineengeslagen om het beter zekerstellen van de veiligheid en de hygiëne van een zwembad ook in de dagelijkse praktijk te realiseren. Het streven is dit zodanig vorm te geven dat het verantwoord is om het toezicht met meer vertrouwen in te steken en waar mogelijk zelfs te verminderen: van wantrouwen naar gerechtvaardigd vertrouwen in de sector.

35 zwembaden ontvangen geen vignet. Bij tien van deze baden, werden in 2009 overtredingen geconstateerd die niet meteen zijn opgelost of beëindigd, zoals bijvoorbeeld het ontbreken van een legionellarisico-analyse. Voor de overige 25 baden bleek bij de jaarlijkse toetsing naar de waterkwaliteit dat zij een onvoldoende scoorden. Hoewel dit geen direct gevaar oplevert voor de zwemmers, is dit voor de provincie wel een reden om geen vignet toe te kennen.

De Zwemwaterfolder De Zwemwaterfolder 2010 van de provincie Noord-Brabant is weer verschenen. In deze folder staan 71 locaties van de zwemplassen met hun faciliteiten die door de provincie en de waterkwaliteitsbeheerder gecontroleerd worden op veiligheid, hygiëne en waterkwaliteit. Deze folder is gratis verkrijgbaar bij bibliotheken en VVV-kantoren. Informatie over zwemmen in open water kan tijdens het zwemseizoen ook worden opgevraagd via de zwemwatertelefoon 073-680 80 58 of via NOS teletekst pagina 750.