Ingezonden persbericht


Persbericht

Emmeloord, 6 mei 2010

KWS Infra implementeert e-learning systeem voor gebruikers van Metacom

KWS Infra bv implementeert een e-learning systeem voor de gebruikers van het Bouw ERP-systeem Metacom. Het bijzondere van de e-learning oplossing is, dat het systeem de medewerkers ondersteuning geeft voor de specifieke werkprocessen, toepassingen en functies bij KWS en de manier waarop die in het ERP-systeem zijn doorgevoerd. Naast de handleidingen van KWS en praktische tips voor het gebruik van Metacom is er ook achtergrondinformatie beschikbaar over de inrichting van de werkprocessen. Het e-learning systeem is ontwikkeld om de kennis van Metacom en de bedrijfsspecifieke toepassing ervan bij KWS op peil te houden. Door steeds veranderende omstandigheden en updates in het systeem is het van belang de medewerkers continu te ondersteunen bij het gebruik van het systeem, om het rendement van de investeringen in IT te optimaliseren.

"KWS Infra werkt al vele jaren met Metacom", zegt hoofd informatisering Marcel Linssen. "Metacom is een dynamisch systeem, dat voortdurend verder ontwikkeld wordt, maar dat ook heel flexibel ingericht kan worden op basis van bedrijfsspecifieke werkprocessen, functies en afspraken. Tijdens de laatste migratie naar een nieuwe versie van Metacom hebben we veel aandacht besteed aan het actueel maken van de handleidingen voor de toepassing van Metacom bij KWS. Maar medewerkers gaan niet midden in een klus uitgebreid in een handleiding bladeren om uit te zoeken hoe ze iets moeten doen. Wij implementeren het e-learning systeem, om Metacom-gebruikers op een laagdrempelige manier toegang te geven tot praktische en actuele informatie over het gebruik van het systeem. We hebben daarvoor de door LearningGuide ontwikkelde generieke tool voor Metacom voor onze eigen situatie uitgebreid."

"Je moet de e-learning functie vooral beschouwen als een hulpmiddel om zelf praktische informatie over Metacom te vinden en over de manier waarop het in de eigen organisatie wordt toegepast", zegt Bart Oude Wesselink, directeur van Van Meijel Automatisering. "De integratie tussen Metacom en de LearningGuide leidt tot een hoger niveau van ondersteuning aan de eindgebruiker. Hierdoor wordt er meer rendement uit het systeem gehaald. Het is geen vervanging voor de IT-helpdesk, die je helpt met systeemproblemen, of voor trainingen, die nieuwe gebruikers krijgen als ze voor het eerst met het systeem gaan werken."

Daar is Linssen het mee eens: "In de trainingen geven we gebruikers de basiskennis mee. Voor de uitbouw daarvan nemen we vaak de tijd niet. Bovendien komen er in de loop der tijd nieuwe mensen bij, ze veranderen intern van functie of stromen door. Ze worden dan ingewerkt door collega's. Zo zakt de kennis van Metacom langzamerhand weg. In de LearningGuide kunnen de medewerkers het antwoord vinden op de vraag: 'Hoe werkt dat ook al weer of waarom is dat zo?' De LearningGuide zal ongetwijfeld ook het aantal gebruikersvragen verminderen, dat via onze interne helpdesk binnenkomt."

Het e-learning systeem bevat niet alleen generieke informatie over Metacom, maar ook bedrijfsspecifieke informatie. Linssen: "Wij gebruiken bijvoorbeeld eigen coderingen voor groepen personeel en hebben in verschillende schermen eigen rubrieken toegevoegd. En we hebben voor een eigen standaard werkwijze gekozen voor de materieeluitgifteregistratie, aangevuld met een kijkfunctie voor uitvoerders. Daarnaast hebben we dochterbedrijven en combinaties, die Metacom op onderdelen net iets anders gebruiken. De ondersteuning door het e-learning systeem moet dus heel gericht zijn, want als er een mismatch bestaat tussen de handleiding en de feitelijke oplossing in het bedrijf, leidt dat alleen maar tot verwarring en fouten. Bovendien vinden wij het belangrijk, dat onze mensen begrijpen, waarom processen op een bepaalde manier ingericht zijn en wat het belang is van hun werk in het totale proces. Dat soort achtergrondinformatie wilden wij ook in het e-learning systeem opnemen."

Het e-learning systeem wordt geleverd door LearningGuide Solutions uit 's Hertogenbosch. Bij de inrichting van het systeem spelen KWS en VanMeijel, de leverancier van het Bouw ERP-systeem, een belangrijke rol. De LearningGuide is toegankelijk vanaf iedere werkplek. De toepassing kan zelfstandig opgestart worden of direct vanuit Metacom. De gebruiker krijgt dan meteen de informatie aangeboden, die past bij het onderdeel waarin hij werkt. Hij kan naar de handleiding gaan, om uit te zoeken hoe een bepaalde functie werkt, welke stappen hij moet doorlopen, welke coderingen er gebruikt worden en hoe bepaalde velden ingevuld moeten worden. De informatie wordt altijd gekoppeld aan Metacom aangeboden.


---




Ingezonden persbericht