Ingezonden persbericht


Persbericht

6 mei 2010

Festival verhuist voor natuurwet

De Tuin der Lusten welkom op Landgoed Junne.

Natuur en milieuvereniging De Vechtstreek heeft met succes geprotesteerd tegen het festival De Tuin der Lusten op landgoed de Stekkenkamp in Ommen. De Tuin der Lusten bleek toch een ontheffing van de natuurbeschermingswet nodig te hebben. Deze procedure zou te lang gaan duren. Het festival dat met theater en kunst niet alleen een publiek wil vermaken, maar ook het landgoed in al haar schoonheid wil tonen verhuist nu naar een andere locatie in Ommen. Landgoed Junne zal het festival gastvrij ontvangen.

De inspiratie voor het festival werd gevonden in de natuur. In samenwerking met de provincie Overijssel en waterschap Velt en Vecht werd het festival zo vorm gegeven dat het met theater en dans van het hoogste niveau laat zien hoe waardevol en bijzonder, maar ook hoe grillig de natuur in het Overijsselse Vechtdal is. Het is goed om daar aandacht voor te vragen want er staan nog een aantal flinke natuurontwikkelingsprojecten op stapel in de komende jaren. Dat nu juist de natuurbeschermers tegen dit festival zouden zijn was van tevoren niet verwacht. Om ingewikkelde en langdurige procedures te voorkomen is het festival terug getrokken van de Stekkenkamp.

Landgoed Junne is van een even grote schoonheid, maar bevindt zich buiten de grenzen van de terreinen die onder de natuurbeschermingswetten vallen. Dat neemt niet weg dat ook in Junne met de grootst mogelijke zorg voor de natuur gewerkt zal worden. De huis-ecoloog van het festival blijft nauw betrokken. Het programma van het festival zal het zelfde blijven en het zal rond de stuw en de waterschapsheuvel in Junne spelen. De ruim 3500 kaarsjes van theater Anu uit Berlijn zullen een sprookjesachtig effect hebben in dit typisch Overijsselse landschap.

Iedereen die al een kaartje gekocht heeft via het internet zal bericht krijgen over de nieuwe locatie van het festival. Mensen die per ongeluk op de verkeerde locatie aankomen worden doorverwezen naar Junne. Dat kan allemaal zonder stress want de hoofdvoorstelling is een serie belevenissen die iedere 10 minuten opnieuw begint. Te laat komen kan eigenlijk niet.

Meer informatie over De Tuin der lusten en de on-line kaartverkoop vindt u op www.detuinderlusten.nl Kaarten zijn ook te koop bij de VVV in Ommen.