Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Piratenpartij Nederland
6 Mei 2010

Piratenpartij juicht proces tegen vingerafdrukkendatabase toe Gaat de overheid nu dan eindelijk luisteren?

De stichting Privacy First stelt vast dat de Nederlandse overheid veel verder gaat dan de Europese richtlijnen met betrekking tot het opnemen van vingerafdrukken in het paspoort. Daarnaast worden de bij de richtlijn horende aanbevelingen, dat de vingerafdrukken expliciet niet centraal mogen worden opgeslagen, door de overheid aan de laars gelapt.

De overheid negeert verzoekschriften van burgers die bezwaar willen maken tegen opname van hun vingerafdrukken in een centrale database en weigert ontvangst hiervan zelfs te bevestigen. De overheid negeert de bezwaren die de Nationale Ombudsman tegen deze ondemocratische gang van zaken naar voren bracht. De wetgeving zelf negeert vrijwel alle belangrijke Europese richtlijnen op het gebied van privacy.

De Piratenpartij hoopt dat dit juridische proces zal slagen waar alle andere initiatieven op een muur van stilte stuiten. Wanneer de gekozen regering zo nadrukkelijk en rücksichtslos haar burgers criminaliseert en buiten de Europese rechtsorde probeert te plaatsen, is het uiteindelijk aan de rechterlijke macht om deze beschamende vertoning te beëindigen en de burgers in bescherming te nemen.

De Piratenpartij is blij te zien dat het werk van de recent overleden Aaron Boudewijn, de student die als eerste bezwaar maakte tegen de opslag van zijn vingerafdrukken, wordt voortgezet. Zijn naam zal voor altijd aan de strijd tegen vingerafdrukkenbestanden verbonden blijven.

##