Gemeente Beverwijk


Enquête onder MFA-ouders

Het college van burgemeester en wethouders en de schoolbesturen zetten samen in op mogelijk onderzoek naar alternatieven om de tijdelijke huisvesting voor leerlingen van basisscholen Panta Rhei en De Zeester op orde te brengen. Een groep ouders is tegen het voornemen om leerlingen in de pieksituatie te huisvesten in de dislocatie Belgiëlaan. Hiervoor heeft zij het comité BOB (Bezorgde Ouders Broekpolder) opgericht.

Enquête
Op 29 april 2010 is overleg geweest met de schoolbesturen en het comité BOB. Het overleg heeft geresulteerd in een mogelijk haalbaarheidsonderzoek naar twee opties: 'aanpassing MFA' en 'noodlokalen vlakbij de MFA'. Voor gestart wordt met het onderzoek houden schoolbesturen in goed overleg met de gemeente een representatieve enquête onder de ouders van de MFA om het veronderstelde draagvlak voor een andere optie dan de Belgiëlaan te meten. Via een enquête onder alle ouders moet duidelijk worden wat ouders willen en wat de consequenties kunnen zijn van bepaalde keuzes. Los van de enquête moet ook duidelijk worden of de schoolbesturen willen bijdragen in een oplossing en of ze kunnen en willen voldoen aan de gemeentelijke voorwaarden. Als de opties niet gedragen worden door de ouders of als schoolbesturen en gemeente het niet eens worden over de voorwaarden, dan wordt voor de zomervakantie (eerste week van juli 2010) alsnog een besluit voorgelegd aan het college om de Belgiëlaan vol ledig te renoveren.

Bij voldoende draagvlak onder de ouders en bij overeenstemming tussen schoolbesturen en gemeente over de voorwaarden, wordt gestart met een haalbaarheidsonderzoek naar de opties 'aanpassing MFA' en 'noodlokalen nabijheid de MFA'. Bij de realisatie van één van beide opties moet in de tussentijd (vanaf 1 januari 2011) worden voorzien in tijdelijke huisvesting. Uitgangspunt is dat het zo goedkoop mogelijk moet zijn, omdat anders dubbele kosten voor huisvesting worden gemaakt. Dit zal zeer waarschijnlijk in een minimaal opgeknapt gebouw aan de Belgiëlaan zijn en dus niet in een volledig gerenoveerd gebouw, zoals eerder de bedoeling was. Het kan dat na een periode van
1 - 2 jaar blijkt dat geen van genoemde alternatieven mogelijk is. In die situatie blijft dan alleen de Belgiëlaan over. Tegen die tijd is het gebouw al gevuld met leerlingen. Dat betekent dat een gehele renovatie, zoals de gemeente en de schoolbesturen voorstaan, niet meer mogelijk is. In dat geval vindt een gedeeltelijke renovatie plaats waarbij het gebouw slechts voldoet aan de eisen van adequate huisvesting. Dit scenario is besproken met het comité BOB en de schoolbesturen en beide partijen zijn zich bewust van dit mogelijke scenario. Of dit ook gedragen wordt door alle ouders moet blijken uit de enquête.

De schoolbesturen hebben aangegeven dat zij tot 1 januari 2011 de leerlingen nog kunnen en zullen huisvesten in de MFA door indikken van groepen in het gebouw.

Beverwijk, 6 mei 2010