Ingezonden persbericht


Persbericht

Prestige GreenCab krijgt proeftuinsubsidie

Minister Eurlings heeft besloten negen innovatieve projecten binnen de proeftuin hybride en elektrisch rijden een subsidie toe te kennen. Deze subsidies, met een gezamenlijke waarde van 10 miljoen euro, maken het mogelijk om snel meer ervaring met elektrisch rijden op te doen.

Het doel van de proeftuin Hybride en elektrisch rijden is om meer inzicht te krijgen in wat er nodig is om elektrisch rijden te laten slagen. Bedrijven die een praktijkproject wilden starten met meerdere elektrische auto's in combinatie met een laadinfrastructuur konden een subsidie aanvraag indienen. In totaal hebben 47 projecten een aanvraag ingediend.

'We zijn al langer dan een jaar bezig met het hele GreenCab plan en hebben samen met onze consortiumpartners keihard gewerkt om het projectplan te maken. Nu de subsidie is toegekend gaan we gelijk van start om elektrische taxi's in Utrecht te realiseren, eerst de infrastructuur en daarna de voertuigen. We zullen het vertrouwen dat de Minister in ons project heeft niet beschamen', aldus George Jansen, algemeen directeur van Prestige Taxicentrale.

De proeftuin loopt tot eind 2012 en in deze periode investeert Prestige Taxicentrale in elektrische voertuigen en in oplaadpunten. De voertuigen worden af fabriek geleverd door consortiumpartners Mitsubishi Motors, Renault en Peugeot. Met de andere partners Essent, Stedin en Gemeente Utrecht wordt momenteel gekeken hoe en waar de oplaadpunten in Utrecht worden geplaatst.

Tijdens de proeftuin worden met medewerking van consortiumpartner TNO Automotive en de andere partners, waaronder Kyotolease, diverse onderzoeken verricht om te leren hoe elektrisch (taxi)vervoer op grote schaal kan worden ingevoerd. De onderzoeksonderwerpen zijn o.a.: operationeel onderhoud en gebruiksgemak van elektrische auto's en de levensduur van de gebruikte batterijen, opzetten van een laadpalen infrastructuur (zowel langzaam als snelladers), ritplanning en energiemanagement.

De elektrische taxi's doen dienst als normale taxi en rijden vooral in de stad Utrecht voor het normaal geldende tarief. Ze leveren daarmee een grote bijdrage aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de Utrechtse binnenstad, want elektrische voertuigen hebben geen schadelijke CO2 uitstoot. Als passagier kan het publiek op deze manier eenvoudig kennismaken met elektrisch vervoer.

Naast het particulier vervoer wordt GreenCab ingezet voor de zakelijke markt. Om duurzaam vervoer in Utrecht te stimuleren hebben verschillende bedrijven, waaronder hotel Mitland, Rabobank Nederland, Ballast Nedam en Capgemini Nederland, al de intentie uitgesproken voor GreenCab vervoer.

Prestige streeft naar een volledig CO2 neutraal wagenpark en heeft al een eerste stap gezet. Eind 2009 zijn de eerste biogas aangedreven taxi's aangeschaft voor de middellange en lange afstanden. Ook deze taxi's rijden onder het merk Prestige GreenCab. Alle GreenCab taxi's zijn voorzien van een duidelijk onderscheidend uiterlijk. Ze zijn daardoor zeer herkenbaar als milieuvriendelijke taxi. In de loop van 2010-2011 zullen de elektrisch, op groene stroom aangedreven Prestige GreenCabs in het Utrechtse straatbeeld verschijnen voor het binnenstedelijke verkeer.

Om de GreenCab elektrische taxi mogelijk te maken werkt Prestige Taxicentrale samen met Consortiumpartners TNO Automotive, Renault, Peugeot, Mitsubishi Motors, Kyotolease, Essent, Stedin en Gemeente Utrecht. Andere bij het GreenCab betrokken partijen zijn ondermeer Remotion, Stichting Nederland Bereikbaar, Stichting Urgenda, Stichting Natuur en Milieu (C,mm,N 2.0 project), TU Delft en KNV Taxi.

Wij hopen met deze stap vele mensen te inspireren om zich in te zetten voor het milieu

Nieuwegein, 6 mei 2010