Ernst & Young

Behoefte aan goede coaches is groot in bedrijfsleven

9 mei 2010 - Niet alleen sporters hebben baat bij een goede coach, ook in het bedrijfsleven geven werknemers aan dat zij behoefte hebben aan een leidinggevende met coachende capaciteiten. Opvallend gegeven daarbij is dat de coachende eigenschappen van leidinggevenden momenteel niet hoger dan een zes scoren. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Ernst & Young is uitgevoerd door Synovate onder 1.000 werknemers waaronder 500 leidinggevenden in Nederland. Voormalig bondscoach van het Nederlandse dames hockeyteam Marc Lammers stelt: "Het bedrijfsleven kan nog veel leren van topcoaches uit de sportwereld."

Het stimuleren van mensen en organisaties om hun talenten te ontwikkelen staat bij Ernst & Young hoog in het vaandel. Ernst & Young koppelt zijn naam daarom regelmatig aan sport en coachen. Coaching is het stimuleren van bestaande vaardigheden en het 'aanmoedigen' van de ontwikkeling van nieuwe kwaliteiten. Niet door eigen kennis over te dragen, maar door het leerproces van de gecoachte te stimuleren en te laten ontstaan. Acht op de tien werknemers geeft in het Ernst & Young onderzoek aan coaching belangrijk te vinden. Dit geldt vooral voor jongere werknemers (18-34 jaar), hiervan geeft zelfs 90 procent aan dat zij behoefte hebben aan coaching.

Magere voldoende
Naarmate de leeftijd van leidinggevenden toeneemt, nemen volgens eigen zeggen ook de coachende kwaliteiten toe. Van de leidinggevenden tot en met 34 jaar vindt 78 procent de kwalificatie coachend leider op zichzelf van toepassing. Onder de leidinggevenden in de leeftijdscategorie 50+ stijgt dit percentage tot 89 procent. De beleving van de capaciteiten van een coachend leidinggevende verschillen nogal tussen werknemers en leidinggevenden. Hoewel 91 procent van de leidinggevenden zegt te beschikken over coachende eigenschappen, vindt slechts 63 procent van de werknemers dat zij een coachende leidinggevende hebben. Zij beoordelen de coachende eigenschappen van hun leidinggevenden met een 6+.

Lessen uit de sportwereld
Marc Lammers, voormalig bondscoach van het Nederlandse dames hockeyteam en presentator van Telesportief: "Coaching heeft te maken met sportoverstijgende thema's als durf, leiderschap, samenwerken en je kwetsbaar op stellen. Dat laatste blijkt ook maar weer eens uit de resultaten van bovenstaand onderzoek. Als je als coach beter wil worden moet je je af en toe kwetsbaar durven opstellen. Kritisch zijn naar jezelf is voor een goede coach een onmisbare kwaliteit. Vraag je medewerkers om kritiek en bedank ze daarvoor. In Nederland zeggen we vaak alleen iets over de dingen die fout gaan. Dit is negatieve coaching. Geef vaker een compliment. De drempel wordt dan automatisch lager om kritiek te geven. Je kunt er altijd iets mee als je jezelf als coach wilt verbeteren."

Ernst & Young en sport
Ernst & Young koppelt zijn naam regelmatig aan sport en coachen. Zo is Ernst & Young sinds 1999 partner in sport van NOC*NSF en momenteel ook betrokken bij het tv programma Telesportief op SBS6. De uitzending van 9 mei a.s. staat in het teken van coachend leiderschap.

Het onderzoek is in opdracht van Ernst & Young uitgevoerd door Synovate onder 1.000 werknemers waaronder 500 leidinggevenden in Nederland. Het online veldwerk vond plaats van 20 januari tot en met 27 januari.