Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Honorair consul Togo ontvangt eerste Franstalige gezondheidsbijbel

Amsterdam, 6 mei 2010 | Op donderdag 6 mei heeft de honorair consul van Togo, drs. J. Hoogendoorn, in Rotterdam het eerste exemplaar in ontvangst genomen van de Guide de la Vie. Hij ontving deze eerste Franstalige gezondheidsbijbel uit handen van Hans de Rijk, directeur van de organisatie Ark Mission.

'Dit is een prachtige publicatie', aldus de heer Hoogendoorn. 'Ik ben bijzonder verheugd dat dit boek snel in handen komt van de bevolking van Togo. In Nederland vrezen we voor een halvering van de begroting voor ontwikkelingssamenwerking na de verkiezingen. Daarom worden bilaterale initiatieven zoals deze, die eveneens niet leunen op medefinanciering van de overheid, steeds belangrijker. Het land is kwetsbaar en 200 keer armer dan Nederland. Daarom zijn hulpmiddelen zoals de Guide de la Vie met onderwijs over het voorkomen van ziekten, zoals HIV/Aids, meer dan welkom.'

8200 Gezondheidsbijbels voor Afrika
De Guide de la Vie is gedrukt in een oplage van 5.000 stuks. Een deel wordt in juni al in Togo gratis verspreid via de Africa Mercy, het hospitaalschip van de ontwikkelingsorganisatie Mercy Ships. Het schip is op dit moment in de haven van Lomé om medische hulp zoals gratis operaties te bieden aan de lokale bevolking. Tevens is recent de herdruk van de pers gekomen van de Engelstalige gezondheidsbijbel, de Life Guide, in een oplage van 3200 stuks. Dit is een vervolg op de eerste oplage die de afgelopen jaren met groot succes verspreid is via Mercy Ships in Engelstalige landen in Afrika.

Health for Life
Health for Life is een samenwerkingsverband tussen drie Nederlandse organisaties: Ark Mission in Amsterdam, International Bible Society Nederland in Almere en Mercy Ships Holland in Rotterdam. De initiatiefnemers ontwikkelen edities waarin het geestelijke en natuurlijk herstel van de mens centraal staat. De boeken zijn bestemd voor ontwikkelingslanden waar de bevolking een hoog HIV/Aids risico loopt. De Guide de la Vie en de Life Guide maken deel uit van Health for Life. Zij bevatten elk het Nieuwe Testament, Psalmen en Spreuken, aangevuld met informatie over preventie van levensbedreigende ziekten, zoals HIV/Aids, malaria en tbc. Ook wordt een gezonder leven aangemoedigd door het bespreken van onderwerpen zoals hygiëne, gezond voedsel en bijbelse leefregels. Om de kosten voor het project te financieren is rekening 173140 t.n.v. St. Ark Mission Amsterdam opengesteld.

Togo
Togo is één van de 20 armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Het land staat op nummer 159 van 182 in de ontwikkelingsindex van de Verenigde Naties 2009 (HDI). Naar schatting leeft 70% van de populatie van minder dan 2 euro per dag. Er is nauwelijks toegang tot gezondheidszorg, ook voor de mensen die het wel kunnen betalen. Van elke 1000 levend geborenen sterven er 140 kinderen onder de 5 jaar, in vergelijking met gemiddeld 8 sterfgevallen bij 1000 levend geborenen in Europa en de Verenigde Staten. (Bron: VN Ontwikkelingsindex 2009).


---