Canadese jongeren bezoeken Joods Amsterdam


In de voetsporen van de bevrijders

AMSTERDAM, 20100502 -- Op donderdag 6 mei 2010 bezoeken ruim 2000 Canadese jongeren en hun begeleiders Amsterdam als laatste onderdeel van een programma door heel Nederland. Zij komen hier om 65 jaar bevrijding van Nederland door de Canadezen te vieren en om de graven van Canadese soldaten die hierbij omkwamen te bezoeken en te eren. In Amsterdam bezoeken zij het Joods Cultureel Kwartier dat wordt gevormd door het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en omringende monumenten.

Op 8 mei 1945 marcheerde de Canadese troepenmacht triomfantelijk Amsterdam binnen als bevrijders van Nederland. Ze werden overal uitzinnig en dankbaar begroet door de Amsterdammers. Deze dag markeerde ook het einde van vijf jaar ondenkbaar leed; een periode van rouw over verloren vrienden en familie begon. Na de bevrijding pakte een nieuwe generatie langzaam de draad op en begon met het opbouwen van hun leven. Het joodse culturele en religieuze leven kon langzaam weer beginnen met opbloeien.

Nu, 65 jaar na de bevrijding, verwelkomt het Joods Historisch Museum de vele Canadese jongeren, die in het kader van de Victory in Europe National Student Tour ons komen bezoeken, in het Joods Cultureel Kwartier Amsterdam.
Om te herdenken en om te vieren!





Ingezonden persbericht