Persbericht

Gemeente Wageningen

Wageningen, 6 mei 2010

Canadese scholieren onder de indruk

Bevrijdingsdefilé weer hoogtepunt in drukbezocht Wageningen

Wageningen was tijdens Bevrijdingsdag gastheer voor circa 120.000 bezoekers. Deze waren toegestroomd naar de Stad der Bevrijding om de nationale herdenking van de capitulatie, het Bevrijdingsdefilé en het Bevrijdingsfestival bij te wonen. In de stad waren duizenden Canadezen aanwezig om deel uit te maken van de activiteiten.

Het Bevrijdingsdefilé werd afgenomen door staatssecretaris J. de Vries, de Canadese Minister of Veterans Affairs J.P. Blackburn en inspecteur-Generaal der Krijgsmacht A.C. Oostendorp. Ruim 1400 defilanten, waaronder 150 Canadese veteranen, werden luid toegejuicht door het publiek. Zij werden vergezeld door 2400 Canadese scholieren die in Europa op studiereis zijn.

Burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund : "de aanwezigheid van al deze jongeren en de indruk die het defilé op hen maakt, bevestigt eens te meer dat we altijd moeten blijven herdenken en vieren. Ook de nieuwe generatie moet zich bewust zijn dat onze zwaarbevochten vrijheid een groot goed is dat we moeten koesteren en beschermen."

In de nacht van 4 op 5 mei markeerde de ontsteking van het Bevrijdingsvuur bij Hotel De Wereld de start van Bevrijdingsdag. Dit vuur werd vervolgens door circa 5.000 lopers, skaters en fietsers verspreid naar 180 gemeenten in Nederland.

-einde persbericht -



Gemeente Wageningen