Gemeente Zoetermeer

7 t/m 10 mei topsportweekend met Davis Cup en Giro d'Italia

Giro d'Italia
Vanaf 7 mei is de SilverDome het tennismekka van Zoetermeer met internationale proftennissers die hier te zien zijn. Maandag 10 mei is Zoetermeer het toneel voor de doorkomst van de 3e etappe van de wielerklassieker Giro d'Italia van Amsterdam naar Middelburg.
* Davis Cup Nederland-Italië

* Giro d'Italia

tennissers Davis Cup Nederland-Italië
Vanaf 7 mei is de SilverDome het tennismekka van Zoetermeer met internationale proftennissers die hier te zien zijn. Tot en met zondag 9 mei neemt het Nederlandse Davis Cup team het in een thuiswedstrijd op tegen het Italiaanse team. Dit is de tweede ronde van de Europees/Afrikaanse Zone groep 1.

Nederland en Italië in de Davis Cup
Het REAAL Nederlands Davis Cup Team speelt voor de achtste keer tegen Italië. Nederland versloeg Italië slechts één keer in zeven ontmoetingen. Dat was in 1923 in Noordwijk. De Nederlanders doen sinds 1920 mee in de Davis Cup, de Italianen sinds 1922. Italië speelde in totaal 231 duels, waarvan het er 152 won. Nederland heeft 144 duels achter zijn naam staan en won hiervan 63 keer. De winnaar van het duel krijgt het recht in september 2010 om een plaats in de wereldgroep te strijden. Zie ook www.nederlandtennisttegenitalie.nl.

Toernooiopzet
Sinds de start in 1900 is het toernooi alleen maar gegroeid. De toernooiopzet is in de loop der jaren dan ook drastisch gewijzigd. Tot 1971 was de regerend kampioen automatisch geplaatst voor de finale. Alle andere landen speelden in een toernooi om het recht om de regerend kampioen uit te dagen voor een wedstrijd om de Davis Cup. Sinds 1972 moet ook de regerend kampioen deelnemen aan het toernooi. De huidige opzet van het toernooi bestaat sinds 1981 en maakt onderscheid tussen de Wereldgroep en diverse regionale groepen. Alleen de landen in de wereldgroep spelen jaarlijks om de Davis Cuptitel.

Mogelijke kandidaten voor het REAAL Nederlands Davis Cup Team zijn:


* Jan Siemerink (captain)

* Thiemo Bakker

* Robin Haase

* Jesse Huta Galung

* Igor Sijsling

* Raemon Sluiter

NB: Maandag 26 april wordt de definitieve selectie bekendgemaakt.

Mogelijke kandidaten voor het Italiaans Davis Cupteam zijn:


* Corrado Barazzuti (captain)

* Simone Bolelli

* Flavio Cipolla

* Fabio Fognini

* Potito Starace

* Filippo Volandri

Programma
Vrijdag 7 mei 2010

* 11.30 uur: openingsceremonie

* 12.00 uur: eerste heren enkelspel, aansluitend tweede heren enkelspel

Zaterdag 8 mei 2010

* 13.00 uur: heren dubbel

Zondag 9 mei 2010

* 12.00 uur: eerste heren enkelspel, aansluitend tweede heren enkelspel

supporters tennissers

Giro d'Italia Giro d'Italia, Italiaanse wielerklassieker in Zoetermeer Zoetermeer is maandag 10 mei het toneel voor de doorkomst van de 3e etappe van de wielerklassieker Giro d'Italia van Amsterdam naar Middelburg. Rond 12.30 uur bereiken de 1e renners Zoetermeer.

Giro d'Italia
Deze Italiaanse wielerkoers werd voor het eerst in 1909 verreden. Dit jaar is de 93e editie. De organisatie van de Giro is in handen van La Gazetta della Sport. Deze Italiaanse sportkrant wordt gedrukt op roze papier. Daarom draagt de leider in het algemeen klassement een roze koerstrui.

Route door Zoetermeer
De route van de etappe door Zoetermeer: Middelweg N206, Zwaardslootseweg, Europaweg, Afrikaweg, Zuidweg, Mahatma Gandhisingel, Edelsteensingel, 4e Stationsstraat, Katwijkerlaan.

Bonificatiesprint
Zoetermeer wordt het toneel van een spectaculaire sprint met als inzet extra secondes voor de roze trui. Deze sprint barst los na de Meerzichtlaan op de Afrikaweg.

Informatie
Kijk voor meer informatie over de Giro d'Italia in Nederland op www.giroditalia2010.nl.

Verkeersomleidingen
Op deze dag krijgen verkeersdeelnemers en voetganger te maken met verkeersomleidingen. De informatie hierover staat zo spoedig mogelijk op deze site en direct omwonenden worden met een brief geïnformeerd.

Giro d'Italia Giro d'Italia