KRO

KRO De Wandeling: Dafne Westerhof, moeder van de familie Bofkont

Uitzenddatum: 07/05/2010

In de aanloop naar Moederdag in KRO De Wandeling op 7 mei een bijzondere moeder: Dafne Westerhof, moeder van de familie Bofkont. Deze kleindochter van Friese boeren had een goedlopend communicatie-adviesbureau op de P.C. Hooftstraat in Amsterdam, maar de boeren `roots' blijven trekken. Ze besluit naast haar communicatie-werkzaamheden de landbouwschool te gaan doen. De les `geboortezorg biggen' maakt de actievoerder in haar los. Ze gaat wonen op een boerderij in Amstelveen waar ze zich nu al vijftien jaar ontfermt over dieren uit de bio-industrie, de familie Bofkont genaamd.

Presentator Hella van der Wijst loopt een dag mee op de boerderij waarbij Dafne ook vertelt over haar bijzondere band met haar eigen moeder die een einde aan haar leven maakte. "Haar dood was in alle opzichten een keerpunt in mijn leven. Ik heb het idee dat ik deze boerderij nu heb om haar leven af te leven."

Het bonte gezelschap op Het Beloofde Varkensland, zoals Dafne haar boerderij heeft gedoopt, bestaat uit zevenenveertig varkens, vier koeien, een gans, een heleboel hanen en vijf poezen. "Ik vang voornamelijk varkens op, omdat die het meest de klos zijn in de bio-industrie. Al die castraties en die vreselijke behandelingen. En ze zijn zo intelligent, dus ze lijden ook zo." Regelmatig voert Dafne actie om consumenten bewust te maken waar het vlees vandaan komt en geeft workshops op de boerderij.

Dafne: "Ik krijg hier nu allemaal verschillende mensen over de vloer: demente bejaarden, verstandelijk gehandicapten, mensen uit het bedrijfsleven, noem maar op. En wat me opvalt is dat ze hier allemaal zo'n enorme troost van die dieren ervaren. De bofkonten die hier opgenomen zijn, geven hun geluk weer terug aan de mensen."

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO De Wandeling, vrijdag 7 mei om 17.05 uur bij de KRO op Nederland 2.