FNV

FNV: Afschaffen kinderarbeid leidt tot hoger loon volwassene

Als kinderarbeid drastisch wordt aangepakt, kan dat leiden tot betere beloning voor volwassenen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van de FNV dat zondag 9 mei wordt gepresenteerd. In het onderzoek is gekeken naar kinderarbeid in Albanië, Brazilië, Cambodja, Colombia, India, Marokko en Tanzania. In de hele wereld werken ruim 200 miljoen kinderen. Bij de bestrijding van kinderarbeid worden door vakbonden verschillende strategieën ingezet. In het onderzoek is gekeken welk effect die strategieën opleveren.

In India is de productie van katoenzaden de sector met de meeste kinderarbeid. Belangrijkste reden is dat de kinderen - vooral meisjes - veel minder bbetaald krijgen. In twee dorpen in Andhra Pradesh waar sinds 2005 de kinderarbeid drastisch werd uitgebannen door acties van maatschappelijke organisaties, bleken in 2009 de lonen voor volwassenen met ruim 150 procent gestegen. In twee vergelijkbare dorpen waar nog steeds evenveel kinderen werkten, stegen de lonen veel minder.

Een ander Indiaas project laat zien dat terugdringen van kinderarbeid in de baksteenindustrie meehelpt aan een stijging van het aantal vakbondsleden. Hierdoor waren de bonden in staat om hogere lonen af te dwingen. In Marokko geven vakbonden gratis materiaal, zoals schoolboeken en zelfs brillen aan kinderen die anders niet naar school zouden kunnen. Door de scholen bovendien aantrekkelijk te maken, slagen ze erin meer kinderen op school te krijgen en te houden.

Het onderzoek wordt gepresenteerd in de aanloop naar een grote ILO-conferentie begin komende week. Daar zullen Agnes Jongerius en Venkat Reddy (MV Foundation India) namens vakbonden en NGO's een petitie aanbieden waarin ze pleiten voor aanpakken van alle vormen van kinderarbeid. De ILO richt zich nu vooral op bestrijden van de ergste uitwassen, zoals prostitutie, kindslavernij, kindsoldaten en gevaarlijk werk. Tevens presenteert de FNV nieuw postermateriaal onder het motto 'Stop kinderarbeid'.