Gemeente Hilversum

Beiaardier Freek Bakker: Straatmuzikant op hoog niveau

publicatiedatum: donderdag 6 mei 2010

Over Hilversum klinken de klanken van de Beatles. Het is een zonnige woensdag. Marktdag. En dat betekent in de meeste gevallen dat Freek Bakker de vele trappen van de raadhuistoren beklimt om het carillon te bespelen. Het verhaal van een beiaardier.

Freek Bakker is al sinds 1984 de beiaardier van Hilversum. En ook daarvoor was hij geen onbekende met dit werk. "Mijn vader was een internationaal bekende beiaardier. De toenmalige burgemeester Boot wilde in Hilversum graag de beste hebben. Dat is de traditie, die al bij architect Dudok begonnen is. De toren is zo ontworpen dat de grootste en mooiste klokken naar boven gebracht kunnen worden, omdat ook Dudok groot fan was. Nadat mijn vader gestopt was, zochten ze een nieuwe beiaardier. Uiteindelijk kwamen ze bij mij terecht. Ik speel ook in Harderwijk en Nijkerk maar er is geen toren die zo mooi in het groen ligt als die van Hilversum."

Het carillon van Hilversum bestaat uit 48 klokken, het grootste van Nederland. Bovenin hangen de kleinere klokken voor de hogere tonen, onderin de grote `bas' klokken. Dit carillon is in 1958 opgehangen. De klokken zijn versierd met de boekweitkorrel en het logo van Hilversum, sommige klokken bevatten ook tekst. De uren en halve uren worden geregeld door een computer. Deze stuurt de hamers aan die tegen de buitenkant van de klok aanslaan. Bij het bespelen van de beiaard worden de klepels gebruikt die tegen de binnenkant van de klok aanslaan. Dit geeft een warmer geluid.

Beiaardieropleiding
Er bestaan wereldwijd slechts twee opleidingen tot beiaardier. Deze conservatoria zijn gevestigd in Amersfoort en in het Belgische Mechelen. "Steeds minder mensen melden zich aan voor deze opleiding. Het is namelijk ontzettend moeilijk om werk te vinden in deze branche", legt Bakker uit. "In Nederland zijn in totaal 191 torens met een carillon, waarvan er op dit moment 180 bespeelt worden door vijftig beiaardiers. Wanneer er een beiaardier stopt en de baan vrijkomt, zijn er vele aanmeldingen." Twaalf daarvan mogen dan voorspelen voor een jury waar Bakker ook in zit, waarna er een beslissing genomen wordt.

Chopin
Bakker mag onbeperkt gebruik maken van de Hilversumse toren. Daarom is hij niet alleen op marktdagen, feestdagen en rond raadhuisconcerten te horen. "Ik sla zelden een verzoek af om te spelen. Ik vind het mijn plicht om te spelen wanneer de burgers dat willen. Tijdens trouwerijen geeft het toch iets extra´s als het bruidspaar aan komt rijden en de klokken spelen `daar komt de bruid'. Helemaal nieuw zijn de verzoeken om ook tijdens uitvaarten het carillon te bespelen." Ook qua repertoire heeft Bakker de vrije hand. "Rond 5 december speel ik graag Sinterklaasliedjes en dit jaar is het Schumann en Chopin jaar, dus speel ik vaker stukken van hen." En smartlappen? "Dat doe ik nooit maar ik zie mezelf als een straatmuzikant voor de inwoners van Hilversum, dus eigenlijk zou ik dat ook moeten spelen."

Zelf het carillon zien?
Zelf de toren beklimmen, het uitzicht van Hilversum bewonderen en het klokkenspel zien? Dat kan. Iedere zondag vindt er een rondleiding plaats door het Raadhuis en ook de toren is bij mooi weer onderdeel van het programma. De rondleiding start in de Dudok Dependance, de tentoonstellingsruimte in het souterrain van het raadhuis, Dudokpark 1 te Hilversum. Reserveren is niet nodig.