Provincie Noord-Holland

Noord-Holland koploper in klimaatbeleid

07 mei 2010 - Nieuwsartikel

Noord-Hollandse gemeenten scoorden in de tweede helft van 2009 boven het landelijk gemiddelde op het gebied van klimaatbeleid.

Dit blijkt uit een onlangs verschenen rapport van Tensor Energy, een organisatie die bijdraagt aan de transparantie en verdere ontwikkeling van de energiesector. Noord-Holland blijkt hoog te scoren.

Ten opzichte van andere gemeenten bleken Noord-Hollandse gemeenten bijvoorbeeld gemiddeld vaker een eigen klimaatbeleid te hebben, te verwachten de eigen doelstellingen te kunnen realiseren voor 2020, of eigen duurzame energieproductiemiddelen (in ontwikkeling) te hebben.

Gedeputeerde Bart Heller (klimaat): "We kunnen met recht trots zijn op onze Noord-Hollandse gemeenten. Uit het rapport blijkt dat de Noord-Hollandse gemeenten niet alleen beter op de hoogte zijn van het vastgestelde landelijke beleid, maar daar ook concrete acties aan vastknopen".

Ondersteuning gemeenten
De provincie ondersteunt Noord-Hollandse gemeenten via een ingestelde werkorganisatie; het CO2-servicepunt (www.co2-servicepunt.nl). Dit servicepunt helpt en adviseert gemeenten bij het ontwikkelen van beleid en het realiseren van concrete projecten. Wellicht zorgt deze ondersteuning aan de Noord-Hollandse gemeenten voor hun goede score op het gebied van klimaatbeleid.

Actieprogramma klimaat
Ook voert Noord-Holland het `Actieprogramma Klimaat 2007-2011' uit. De provincie werkt zo mee aan de landelijke en mondiale strijd tegen klimaatverandering. De belangrijkste doelen zijn: o Verminderen uitstoot van broeikasgassen in Noord-Holland; o Noord-Holland voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering.

Onderzoek Nederlandse gemeenten
Het onderzoek is op eigen initiatief uitgevoerd door Tensor Energy, onder een representatief deel van Nederlandse gemeenten. Hierin wordt gekeken wat gemeenten nu eigenlijk vinden van landelijke en eigen klimaatdoelstellingen. Verwachten zij deze te kunnen realiseren en vinden zij dat de Rijksoverheid bijvoorbeeld voldoende doet om landelijke klimaatdoelstellingen te realiseren? Het gehele rapport is te downloaden op de website van Tensor
(http://duurzaamenergiebedrijf.nl).

---