Gemeente Echt-Susteren


Eindconclusie van de formateur Henk Maessen Echt-Susteren

Na de eerste informatieronde heeft de formateur het informatieproces voortgezet. Doelstelling was om in eerste instantie met alle partijen overeenstemming te bereiken over de inhoud van een raadsakkoord. Een concept-raadsakkoord werd aan alle partijen voorgelegd met als basis de Kadernota 2010, het strategisch verbeterplan van de raad en de inbreng uit de eerste informatieronde. Dat concept-raadsakkoord is in een tweede informatieronde met alle partijen besproken. Naar aanleiding van de gesprekken heeft de formateur op 15 april jl. zijn advies over de coalitievorming evenals zijn voorstel over het raads-/coalitieakkoord aan alle raadsleden gestuurd. Op 28 april is er van alle partijen een reactie ontvangen. Naar aanleiding van die reacties heeft de formateur nog enkele persoonlijke gesprekken gevoerd.

Â

Doelstelling is om een brede, maar ook een stabiele coalitie te vormen. Alles overwegende komt de formateur tot de volgende eindconclusie: een coalitie te vormen bestaande uit de partijen Lijst Samenwerking, CDA, Algemeen Belang, VVD en PvdA.

Â

De reacties van de partijen hebben de formateur geen aanleiding gegeven de inhoud van het coalitieakkoord te wijzigen.

Â

Gezien de omvang van onze gemeente en de aankomende bezuinigingen adviseert de formateur maximaal 4 fteâs in te vullen en maximaal 4 wethouders te benoemen: 2 wethouders namens Lijst Samenwerking en 2 wethouders namens het CDA. Meer dan de genoemde aantallen acht de formateur zeker niet verantwoord.

Â

Als eerste en tweede plaatsvervangende voorzitter van de raad adviseert de formateur raadsleden uit de coalitie te benoemen. Als voorzitters en de plaatsvervangende voorzitters van de raadscommissies adviseert de formateur ook raadsleden uit de coalitie te benoemen.

Als lid van de rekenkamercommissie adviseert de formateur 2 raadsleden uit de coalitie en 1 raadslid uit de oppositie te benoemen. Als lid van de auditcommissie adviseert de formateur ook 2 raadsleden uit de coalitie en 1 raadslid uit de oppositie te benoemen.