Gemeente Den Haag

Bunker boulevard verhuist naar Vught


* Laatste wijziging: 07 mei 2010

Op dinsdag 11 mei krijgt de bunker die onlangs is vrijgegraven in de Scheveningse boulevard, een nieuwe bestemming.

Met veel materieel en mankracht van Defensie en de gemeente Den Haag, wordt het 70 jaar oude verdedigingswerk vervoerd naar het Geniemuseum in Vught. Hier wordt de bunker samen met een deel van de oorspronkelijke Scheveningse strandmuur opnieuw opgebouwd. Vanaf 2011 is de bunker in het Geniemuseum te bewonderen.

De bunker, ter hoogte van Seinpostduin, werd onlangs tijdens het werk aan de boulevard in de strandmuur vrijgegraven. Het gaat hierbij om de bijzondere S3-mitrailleurkazemat. Door de aanleg van de nieuwe dijk kan het verdedigingswerk niet op deze plek blijven staan. De gemeente Den Haag vindt het behoud van het monument belangrijk en heeft bij het Geniemuseum een nieuwe plek gevonden, zodat dit stukje historie bewaard kan blijven.

Van Scheveningen naar Vught

Een bunker vervoeren gaat niet zomaar. Technisch onderzoek wijst uit dat het mogelijk is de bunker in 2 delen te vervoeren naar Vught. Het ruim 90 ton wegende verdedigingswerk, met een grootte van 5 meter breed, 3 meter diep en 4 meter hoog, wordt met een hijskraan op een dieplader gezet. De originele strandmuurstenen worden met een aparte dieplader meegenomen naar Vught.

Terug in de tijd

De Scheveningse S3-kazemat past uitstekend in de historische collectie van het Geniemuseum in Vught. In deze collectie zijn ook pantserkoepels uit dezelfde tijd en recentere verdedigingswerken te bewonderen.

Meer weten? Kijk op www.nieuweboulevardscheveningen.n en www.geniemuseum.nl

Transport

Het opladen en klaarmaken voor vervoer van de bunker neemt een paar uur in beslag. De werkzaamheden duren van 9:00 tot 14:00 uur. Bunker Boulevard Scheveningen, foto: Peter van Oosterhout Bunker Boulevard Scheveningen, foto: Peter van Oosterhout