Politie Haaglanden

Persberichten 7 mei

Haaglanden, 07-05-2010

Politie zoekt getuigen speelgoedroof
Den Haag Een circa 18-jarige jongen beroofde donderdag 6 mei tussen 15.00 en 16.00 uur ter hoogte van een pinautomaat aan het Lorentzplein, tussen de Albert Heijn en cafetaria Zandvliet, twee broertjes van 9 en 11 jaar van hun speelgoed en geld. Toen de man in eerste instantie geen geld kreeg, pakte hij de jongste bij de nek. Toen hij de jongen weer losliet, pakte hij wat speelgoed af en wist hij ook het geld van de 11-jarige (één euro), af te pakken. De man is ongeveer 1.70 m lang, kortgeknipt donkerbruin haar en was gekleed in een blauwe spijkerbroek en een donkerblauw vest met groene strepen op de mouwen. De recherche van Bureau Laak zoekt getuigen van het voorval. Bellen kan via 0900-8844. anoniem? Belt u dan M. via 0800-7000.

Politie zoekt getuigen vechtpartij
Den Haag - De politie zoekt getuigen van een vechtpartij die plaatsvond op woensdag 5 mei om 15.20 uur. Op de Dagelijkse Groenmarkt was een 37-jarige Hagenaar gewond geraakt bij die vechtpartij. Voor een café aan de Visbanken was hij na een woordenwisseling door drie mannen met een Aziatisch uiterlijk geslagen met een fietsketting. Hierdoor liep hij verwondingen aan zijn hoofd op. Was u getuige van deze vechtpartij of weet u wie zijn belagers waren? Belt u dan met de recherche van Bureau Jan Hendrikstraat via 0900-8844. Liever anoniem? Belt u dan M. via 0800-7000.

Aanhouding voor vernielingen café en mishandeling bezoeker Den Haag De politie hield vrijdagochtend 7 mei tegen 02.30 uur een 28-jarige Hagenaar aan die even daarvoor flink de boel op stelten had gezet bij een café aan de Prinsestraat. Toen de man samen met drie anderen in het café zat, kwam de eigenaresse van een ander café naar de mannen toe omdat zij nog een rekening open hadden staan van een bezoek aan haar café eerder die avond. Dit vormde voor het viertal aanleiding om door het lint te gaan. Zij sloegen met barkrukken om zich heen en richtten diverse vernielingen aan. De 28-jarige Hagenaar ging hierbij bovendien een andere cafébezoeker te lijf. Deze mishandeling ging voor de deur van het café verder, totdat er een surveillancewagen met twee agenten langs kwam rijden. De Hagenaar ging ervandoor, maar kon na een tijdje alsnog op de Prinsestraat worden aangehouden. Aanvankelijk probeerde hij de politie nog om de tuin te leiden door een valse naam op te geven. Even later vonden agenten echter de jas van de Hagenaar met daarin zijn legitimatiebewijs; de man had zijn jas ergens verstopt onder een auto. De man is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Het slachtoffer is met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht.

Parfumdief aangehouden na achtervolging
Den Haag De politie hield donderdag 6 mei rond 17.15 uur een 45-jarige man uit Den Haag aan op verdenking van winkeldiefstal. De man was samen met een vrouw aangehouden door de beveiliging van een warenhuis aan het Spui. De beveiliger waarschuwde een agent en vertelde dat de man parfum in zijn mouw had verstopt. Toen de agent meeliep om de man aan te houden, ging deze ervandoor. Na een achtervolging te voet door verschillende straten in het centrum wist de agent de man uiteindelijk in te halen. Op de kruising van de Gedempte Gracht met het Spui hield de agent de verdachte aan. Op dat moment gooide de verdachte twee verpakkingen met parfum op de grond. De man is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Die leert het nooit
Den Haag Agenten hielden vrijdag 7 mei om 01.30 uur een 48-jarige Hagenaar aan. De man reed van de Loosduinseweg de Heelsumstraat in en volgde hiermee niet de verplichte rijrichting. Agenten zagen dit en spraken de man hierop aan. Omdat de man geen identiteitsbewijs bij zich had, nam de politie de Hagenaar mee naar het politiebureau. Hier bleek dat hij een ontzegging van de rijbevoegdheid had voor totaal vijf jaar en dat hij 24 keer eerder had gereden tijdens deze ontzegging. Ook nu weer nam de politie zijn voertuig in beslag.

Veelpleger krijgt staartje
DenHaag/Rijswijk - Agenten in burger kregen donderdag 6 mei de opdracht een 49-jarige Hagenaar die bekend staat als veelpleger, te volgen in de hoop hem op heterdaad te betrappen wanneer hij een strafbaar feit zou plegen. De man had een zogenaamde ISD-indicatie, wat inhoudt dat hij een dusdanig lange lijst veroordelingen op zijn naam heeft staan, dat hij in aanmerking komt voor de ISD-maatregel. Binnen twee uur hielden ze hem aan voor winkeldiefstal in Rijswijk.

De agenten kregen hem aan het eind van de middag op de Jan ten Brinkstraat in Den Haag in het oog, en volgden hem een drogisterij in de Herenstraat in. De agenten hadden al snel een vermoeden wat hij van plan was, omdat hij schichtig om zich heen keek en meerdere keren kort de drogisterij in en uit ging. Vervolgens ging hij een supermarkt binnen, maar verliet die na vijf minuten ook weer met lege handen. Even later sloeg de Hagenaar echter wel toe in een andere drogisterij in de Herenstraat. Daar stal hij acht flessen doucheschuim, ter waarde van bijna veertig euro. Op de kruising van de Tollensstraat en de Schoolstraat hielden de agenten hem aan. Hij zit nog vast en zal worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De politie hield donderdag 6 mei om 10.50 uur nog een veelpleger aan. Bij de politie kwamen vlak daarvoor twee afzonderlijke meldingen binnen van oplichting. Bij de eerste melder had de verdachte verteld dat de benzine van zijn voertuig op was en graag geld wilde lenen. De melder vertrouwde dit niet, stuurde de man weg en belde de politie. Vervolgens kwam een tweede melding bij de politie binnen dat iemand, met hetzelfde signalement, de meterstanden kwam opnemen. Ook deze melder vertrouwde dit niet en belde de politie. Agenten zagen vervolgens op de kruising van de Juliana van Stolberglaan met de Laan van Nieuw Oost-Indië de Hagenaar fietsen die voldeed aan het omschreven signalement. De man, een 38-jarige Haagenaar, bleek een bekende veelpleger te zijn van de politie. Agenten namen de man mee naar het politiebureau voor verhoor. Hier bleek dat hij op een gestolen fiets reed. De veelpleger is in verzekering gesteld en de politie heeft de zaak in onderzoek.

De aanpak van veelplegers is een prioriteit van Politie Haaglanden. Uit onderzoek blijkt dat een kleine groep criminelen (20%) verantwoordelijk is voor een groot gedeelte (80%) van de meest veel voorkomende criminaliteit zoals winkeldiefstal, auto-inbraken en fietsendiefstal. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de ISD-maatregel op te leggen.

Dronken bestuurder zet auto voor politiebureau
Den Haag Een 24-jarige Haagse automobilist reed vrijdag 7 mei rond 05.30 uur met hoge snelheid de hoek om vanaf de Neherkade naar de Slachthuislaan. Door de hoge snelheid kon de man de Hagenaartjes op de stoep niet meer ontwijken. Hierdoor kwam zijn auto uiteindelijk tot stilstand voor het politiebureau in Laak. De man bleek onder invloed van alcohol. Omdat dit de vierde keer in zeer korte tijd was dat de man betrapt werd op het rijden onder invloed, werd het rijbewijs van de Hagenaar ingevorderd.

Personeel verijdelt diefstal portemonnee
's-Gravenzande - Personeel van een kledingwinkel aan de Langestraat belde donderdag 6 mei om 16.15 uur de politie, omdat zij twee vrouwen verdachten van zakkenrollerij. Een 68-jarige vrouw uit 's-Gravenzande had haar portemonnee in haar rechter jaszak zitten, toen zij iets aan die kant voelde. Zij zag twee vrouwen vlak naast haar staan, en bemerkte dat haar portemonnee weg was. Het winkelpersoneel reageerde alert en hield de vrouwen vast, totdat de politie arriveerde. Die hield het tweetal, afkomstig uit Oost-Europa en zonder vast woon- of verblijfplaats in Nederland, aan.

Vrachtwagen vast door navigatie
Maasdijk - Een 42-jarige vrachtwagenchauffeur uit Oldenzaal sloeg donderdag 6 mei om 09.15 op aanwijzingen van zijn navigatiesysteem de verkeerde weg in. Zo kwam hij met zijn trekker met oplegger vast te zitten in de berm van een klein afritje. Hij durfde niet verder te manoeuvreren, omdat hij bang was dan met vrachtwagen en al het water in te glijden. Een sleepbedrijf trok hem los uit de berm en zo kon hij zonder schade verder zijn weg vervolgen.

Woningoverval Koningin Julianaweg, politie zoekt getuigen Maasland Drie mannen overvielen in de nacht van woensdag 5 op donderdag 6 mei de bewoners van een woning aan de Koningin Julianaweg. Omstreeks
01.30 uur gingen de in het donker geklede mannen, van ongeveer 20 tot 25 jaar, via het keukenraam de woning binnen. Ze doorzochten de woning en liepen vervolgens naar de slaapkamer. Daar schudden ze de bewoners wakker en eisten, onder bedreiging van een mes, geld. Eén van de bewoners vertelde de mannen dat zijn portemonnee in zijn jas zat. Hierop moest de man de portemonnee halen en afgeven. De mannen namen de portemonnee mee en vertrokken weer via het keukenraam.

De politie is op zoek naar mensen die iets gezien of gehoord hebben. Hebt u in de nacht van woensdag 5 op donderdag 6 mei iets gezien rondom de Koningin Julianaweg of heeft u meer informatie over de daders? Bel dan met de recherche van Bureau Westland: 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Op zoek naar hennep
Delft De politie hield vrijdag 7 mei om 01.25 uur drie verdachten (18-26 jaar) aan op verdenking van een woninginbraak. De agenten kregen een melding dat in een woning aan de Professor Krausstraat werd ingebroken. In de directe omgeving en in een portiek konden de agenten de drie mannen aanhouden. Bij nader onderzoek in de woning bleek dat de mannen waarschijnlijk op zoek waren naar henneptoppen. In twee kamers troffen de politieagenten 166 volgroeide hennepplanten aan. De kwekerij werd direct ontmanteld. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Hebt u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Kop-staart
Zoetermeer Bij een kop-staart ongeval op de Oostweg raakte donderdag 6 mei om 13.00 uur een 37-jarige Zoetermeerder gewond. De man werd in zijn auto van achteren aangereden door een 50-jarige plaatsgenoot. Laatst genoemde was waarschijnlijk afgeleid door een ander klein ongeval en zag te laat dat de 37-jarige Zoetermeerder daardoor moest afremmen. De GGD vervoerde de man met rug- en nekklachten naar het ziekenhuis. Enkele andere inzittenden konden ter plaatse door de GGD worden behandeld.