Universiteit Leiden

Kunnen overheden de partijendemocratie nog redden?

Vrijdag 7 mei houdt Ingrid van Biezen, hoogleraar vergelijkende politicologie aan de Universiteit Leiden haar oratie, getiteld âDe maakbare partijdemocratie? Over de (grondwettelijke) regulering van politieke partijenâ.

Meest instabiele partijenstelsel van Europa

In Nederland is nog slechts 2,5 % van de kiesgerechtigde bevolking lid van een politieke partij. In de EU vertrouwt volgens de Eurobarometer van 2007 75 % van de ondervraagden de politieke partijen niet. Politieke partijen lijken de samenleving nauwelijks meer te representeren. Nederland, ooit het toonbeeld van politieke stabiliteit, is nu een van de meest instabiele partijstelsels van Europa, wat niet veel goeds belooft voor een soepel verlopen van de komende kabinetsformatie. Een solide meerderheidskabinet lijkt op voorhand al nauwelijks haalbaar.

Meer overheidsinmenging

De Nederlandse overheid daarentegen is wel degelijk, en zelfs in groeiende mate, betrokken bij het lot van politieke partijen en van de partijendemocratie in het algemeen. Die betrokkenheid uit zich enerzijds in overheidssteun aan partijen, anderzijds in steeds meer bemoeienis, wet- en regelgeving om bijvoorbeeld te waarborgen dat politieke partijen intern ook democratisch zijn, of een goede afspiegeling zijn van de samenleving. Denk aan de recente uitspraak van de Hoge Raad inzake de SGP en de verkiesbaarheid van vrouwen. Deze overheidsbemoeienis is geen exclusief Nederlands verschijnsel; in heel Europa is de trend waarneembaar. Niet alleen in afzonderlijke staten maar bijvoorbeeld ook bij de Raad voor Europa en in uitspraken van Europese gerechtshoven.

Toekomst voor partijendemocratie?

Tegenover een dalende betrokkenheid van de burger staan dus een groeiend belang en â gezien de regelgevingsactiviteiten - legitimiteit van politieke partijen in de ogen van de wetgever. Hoe valt die paradox tussen afnemende actieve burgerbetrokkenheid en toenemende overheidsinteresse en bemoeienis te verklaren? En hoe ziet de toekomst van politieke partijen eruit? Heeft de partijendemocratie nog toekomst? Ingrid van Biezen, hoogleraar Vergelijkende politicologie, houdt vrijdag 7 mei haar oratie over de complexe verhouding tussen staat, democratie en politieke partijen.

Niet leuker, wel inzichtelijker

Verontruste partijleiders, verkiezingskandidaten en overtuigde partijleden met heimwee naar de verzuiling zullen na de oratie van Ingrid van Biezen waarschijnlijk niet helemaal optimistisch en gerustgesteld naar huis gaan - de verkiezingen tegemoet. Leuker kan ze het niet voor hen maken. Maar wel inzichtelijker. In haar oratie legt Van Biezen de drijfveren achter de overheidsbemoeienis en de achtergronden van de legitimiteitsparadox uit en plaatst die in historisch en vergelijkend perspectief.

Oud en nieuw

Wat zijn de verschillen tussen de brede massapartijen van vroeger en de partijen van nu? Waarin verschilt in de ogen van politieke denkers en overheden de functie van politieke partijen in de oude West-Europese democratieën met die van partijen in de nieuwe democratieën in Zuid-, Midden- en Oost-Europa? Welke verschillende politieke denkbeelden bestaan er over de functie van partijen in een democratie? En wat betekenen de verschillen daartussen voor de gewenste mate van overheidsinmenging?

Ingrid van Biezen

Ingrid van Biezen studeerde in Leiden Politieke wetenschappen. In 2001 promoveerde ze, eveneens in Leiden, op het proefschrift Party Organization in New Democracies: Southern and Eastern Europe compared. In 2000 vertrok ze naar Engeland om te gaan werken bij het Department of Political Science and International Studies van de University of Birmingham, waar zij zich in het bijzonder toelegde op de vergelijkende analyse van politieke partijen in oude en nieuwe democratieën. In 2008 werd ze daar benoemd tot Professor of Comparative Politics. Op dit moment concentreert zij zich voornamelijk op de verschillende empirische aspecten en normatieve dimensies van partijregulering en de implicaties hiervan voor de hedendaagse democratie. In 2008 ontving zij ⬠1.620.000 van de European Research Council voor haar onderzoek Re-conceptualizing party democracy.

Oratie prof.dr. Ingrid van Biezen
Hoogleraar Politicologie, in het bijzonder de vergelijkende politicologie aan de Universiteit Leiden
Vrijdag 7 mei 16.00 uur
Groot Auditorium van het Academiegebouw
Rapenburg 73 te Leiden
Oraties zijn openbaar toegankelijk.