Ministerie van Defensie

Succesvolle samenwerking in antidrugs-operatie

7 mei 2010, 10.52 uur

Maritieme en vliegende eenheden uit Nederland, de Verenigde Staten, Dominica en Trinidad & Tobago hebben de afgelopen 3 weken intensief samengewerkt in de drugsbestrijdingoperatie `Carib Venture'. Hierbij werden in het Caraïbisch gebied meerdere verdachte schepen onderzocht en één drugstransport verstoord.

Het Nederlandse stationsschip van de West, Hr. Ms. Van Speijk nam deel aan deze operatie. Het fregat en de Amerikaanse cutter Valiant verijdelden daarbij één drugstransport. Dat gebeurde in samenwerking met de boordhelikopter van het fregat en het DASH8-patrouillevliegtuig van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba. De opvarenden zijn overgedragen aan de Dominicaanse autoriteiten.

Bestrijding van drugshandel

Naast de externe verdediging van de Nederlandse Antillen en Aruba, vervult de Koninklijke Marine in het Caraïbisch Gebied een belangrijke rol in de handhaving van de internationale rechtsorde. Door de ligging van de eilanden moet hierbij vooral gedacht worden aan de bestrijding van internationale drugshandel over zee.