Voedsel en Waren Autoriteit

Nieuwsbericht:

Nederlandse metingen vulkaanas: geen voedselveiligheidsrisico voor mens en dier

Tijdens de dagen na de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull heeft het as in Nederland geen voedselveiligheidsrisico veroorzaakt voor mens en dier. Dit concludeert het bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Het BuRO heeft voor haar analyse gegevens gebruikt van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit van het RIVM, een verklaring van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en een rapport van het Frontoffice RIVM-RIKILT.

Momenteel worden slechts enkele vollegrondsgroenten, zoals prei, sommige koolsoorten en spinazie, verbouwd of geoogst. Deze groenten kunnen vóór de bereiding op de gewoonlijke manier worden gewassen. Het Nederlandse grazend vee loopt ook geen gezondheidsrisico.

Het bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering adviseert de komende periode de luchtkwaliteit en de regensamenstelling te blijven monitoren.

Het bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering van de VWA oordeelt en adviseert wetenschappelijk onderbouwd over mogelijke bedreigingen van de voedsel- en productveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn. De onafhankelijke uitoefening van deze opdracht is geregeld in de Wet Onafhankelijke Risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit die in 2006 door het parlement is aangenomen. Adviezen in het kader van de wet worden uitgebracht aan de ministers van LNV en VWS.

Ter informatie:

* Advies over voedselveiligheidsaspecten van vulkaanas uit IJsland
* Bijlage 1 bij Advies voedselveiligheidsaspecten vulkaanas
* Bijlage 2 bij Advies voedselveiligheidsaspecten vulkaanas
* Aanbiedingsbrief aan minister LNV over risico's vulkaanas
* Aanbiedingsbrief aan minister VWS over risico's vulkaanas

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met het team persvoorlichting van de VWA (070) 448 46 46 begin_of_the_skype_highlighting (070) 448 46 46 end_of_the_skype_highlighting.