De Nederlandse Bank

DNB publiceert nieuw raamwerk voor macroprudentieel toezicht

Nieuwsbericht

Datum 7 mei 2010

DNB publiceert haar nieuwe raamwerk voor macroprudentieel toezicht. Macroprudentieel toezicht richt zich op de soliditeit van het financiële stelsel als geheel. Het belang van dergelijk toezicht is door de kredietcrisis duidelijker dan ooit naar voren gekomen; een internationaal breed gedragen les is dan ook dat het macroprudentieel toezicht moet worden versterkt. Daartoe worden in Europa en wereldwijd stappen gezet.

DNB heeft hiervoor een goede uitgangspositie, omdat zij de taken van zowel centrale bank als microprudentieel toezicht onder één dak beheert. Bovendien heeft DNB al kennis over macroprudentieel toezicht in huis. In 2004 werd de divisie Financiële Stabiliteit opgericht, die zich richt op de analyse van macroprudentiële risico's. Het vandaag gepresenteerde raamwerk bouwt hierop voort door deze analyse verder te versterken en, bovenal, te vertalen naar concrete maatregelen om risico's te verkleinen.

Macroprudentieel toezicht richt zich op de wisselwerking tussen financiële instellingen, markten, infrastructuur en de macroeconomische omgeving. Maatregelen om risico's te beperken kunnen aangrijpen bij drie verdedigingslinies. De eerste linie bestaat uit preventie van crises door ongewenste ontwikkelingen vroegtijdig te signaleren en tegen te gaan. De tweede linie is versterking van de schokbestendigheid van het financiële stelsel, door middel van buffers en een zodanige opzet van het stelsel dat dit uit zichzelf onevenwichtigheden terugdringt. De derde en laatste linie is crisismanagement. Omdat bedreigingen voor financiële stabiliteit veelal omgeven zijn met fundamentele onzekerheid zal macroprudentieel toezicht niet iedere crisis kunnen voorkomen, maar in veel gevallen wel de hevigheid van crises kunnen verminderen.

Downloads


* Macroprudentieel Toezicht binnen DNB (PDF: 212,5 Kb)
---

Zie het origineel