Openbaar Ministerie

Overvaller veroordeeld tot zes jaar celstraf

7 mei 2010 - Arrondissementsparket Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam heeft een 19- jarige Amsterdammer veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) is tevreden met deze uitspraak en voelt zich gesteund in haar aanpak van overvallen.

In een periode van slechts vier maanden pleegde de 19- jarige Amsterdammer verleden jaar tien gewapende overvallen op winkeliers, waarvan drie voor zijn 18e verjaardag. De Amsterdammer verklaarde `geld nodig te hebben' en koos voor het beroven van winkels.

Volgens de officier van justitie geeft deze houding het gemak weer waarmee dit soort overvallen worden gepleegd. Daders zijn alleen maar uit op financieel gewin en lijken niet na te denken wat voor impact en consequenties dit soort acties heeft op de slachtoffers en de maatschappij in het algemeen.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van acht jaar. De rechtbank kwam tot een lagere straf dan de eis, vanwege de jeugdige leeftijd van de man en zijn licht verminderde toerekeningsvatbaarheid. Desondanks is de officier van justitie tevreden over de strafmaat.