Gemeente Laarbeek


Ecologische Verbindingszone Goorloop Laarsche Velden

Eind van het jaar zal langs de Goorloop ter hoogte van de wijk Laarsche Velden in Beek en Donk een bijzondere ecologische verbindingszone worden aangelegd. Naast de ecologische functie zal de zone ook een belangrijke functie krijgen zoals waterberging en (recreatief) uitloopgebied.

Belang Ecologische Verbindingszones
Natuurgebieden liggen vaak verspreid en worden door allerlei barrières (zoals wegen) doorsneden. Een ecologische verbindingszone (EVZ) is een natuurstrook die de natuurgebieden weer met elkaar verbindt. Zo kunnen planten en dieren zich veilig verplaatsen en krijgen ze meer leefruimte. De ecologische verbindingszone Goorloop verbindt het natuurgebied Sang en Goorkens ten zuiden van het Eindhovens kanaal, de natuurgebieden t Groot Goor en Eenselaar met het natuurgebied Wijboschbroek ten oosten van Schijndel. Bovendien staat de Goorloop via de Boerdonkse Aa in verbinding met het stroomdal van de Aa. Het totale traject is ongeveer 12 kilometer lang, waarvan een belangrijk deel in de gemeente Laarbeek ligt. Om de uitwisseling van planten- en diersoorten tussen verschillende natuurgebieden mogelijk te maken, wordt de EVZ zo optimaal mogelijk ingericht voor de doelsoorten. Voor de EVZ Goorloop zijn dat onder andere de heikikker, kamsalamander, modderkruiper, struweelvogels en dagvlinders. Er worden een aantal amfibieënpoelen aangelegd, dit zijn uitstekende broed- en overwinterplaatsen voor kikkers, padden en salamanders. Ook zal de EVZ oever- en struweelvogels aantrekken. In de EVZ wordt een aantal (vlonder)paden aangelegd. Ook komt er een fietsersbruggetje over de Goorloop, zodat de wijk Laarsche Velden een directe verbinding krijgt met het buitengebied. Daarnaast kan er vrij door de natuur worden gestruind.

Waterberging
In opdracht van de gemeente Laarbeek is een plan opgesteld voor het deel van de Goorloop dat ligt tussen de Beekseweg en de nieuw te ontwikkelen woonwijk De Hoge Regt. Het bijzondere van deze ecologische verbindingszone is de combinatie met waterberging. Tegenwoordig zorgen we er door de aanleg van een zogenaamd gescheiden rioolstelsel voor, dat het schone hemelwater niet meer samen met het vuile water naar de waterzuivering gaat. Via een apart buizenstelsel wordt het hemelwater afgekoppeld. Het hemelwater uit de wijk Laarsche Velden en de toekomstige wijk De Hoge Recht gaat in de toekomst naar de EVZ. Daar kan het water vervolgens infiltreren in de bodem. Hierdoor wordt er geen schoon water meer naar de rioolwaterzuivering afgevoerd, worden de waterlopen niet met extra water belast en wordt tevens een bijdrage geleverd aan het bestrijden van verdroging. Er is dus echt sprake van duurzaam waterbeheer. Dit betekent dat afhankelijk van het weer, de zone natter of droger zal zijn. De natuur bepaalt in feite de waterstand in de ecologische verbindingszone.

Plattegrond plan
Klik hier om de plattegrond te bekijken.

Meer informatie
Het ontwerp voor de ecologische verbindingszone is klaar en wordt de komende maanden technisch uitgewerkt. Wilt u meer informatie, het ontwerp inzien of een reactie geven, neem dan gerust contact op met de heer Brands van de afdeling Openbare Werken, telefoon 0492 469 808.