VVD


VVD vreest stabiliteit Nederlandse pensioenen

vrijdag 7 mei 2010 , door Frans Weekers

"Reddingsplan Griekenland bittere noodzaak, niets doen is geen optie"

De VVD ziet geen andere uitweg dan in te stemmen met Nederlandse hulp aan Griekenland. Dat laat de partij weten in het spoeddebat over de toekenning door Nederland van 4, 7 miljard euro aan het noodlijdende land.

VVD-Kamerlid Frans Weekers:,, We staan hier vandaag niet uit solidariteit met de Grieken, maar als we Griekenland niet steunen, weten we zeker dat we veel meer geld kwijt zijn. We staan voor de vraag hoe we de schade van de Griekse ziekte voor de Nederlandse belastingbetalers zoveel mogelijk kunnen beperken. Hoe we kunnen voorkomen dat de geloofwaardigheid van de euro wordt aangetast. Om te voorkomen dat financiele instellingen in gevaar worden gebracht. Dat is de invalshoek die de VVD bij de beoordeling van het pakket dat voorligt"

De VVD blijft er bij demissionair minister van Financien Jan Kees de Jager op aandringen harde voorwaarden te stellen. De VVD wil de garantie dat Griekenland de komende jaren niet op de bezuinigingen kan terugkomen.
Zo eist de VVD dat de Nederlandse regering bijdragen pas beschikbaar stelt als het IMF het licht op groen zet voor wat betreft de voortgang van de Griekse sanering en de afgifte van haar eigen tranche. Ook vindt de partij dat de regering de geldkraan moet dichtdraaien als alsnog wordt besloten tot herstructurering van de Griekse staatsschuld.

Daarnaast komt de VVD vandaag met het voorstel om een eigen Eu-waakhond in te stellen. De VVD wil de bewaking van het Stabiliteits- en Groeipact weghalen bij de Raad en neerleggen bij een onafhankelijke autoriteit.
Frans Weekers:,, Een nieuw onafhankelijk instituut is hard nodig om herhaling van Griekse toestanden voorkomen. Eurolanden die de Europese begrotingsregels aan hun laars lappen, moeten onder curatele worden gesteld".

Frans Weekers