Nederlandse ondernemers steunen reddingsplan Griekenland

07/05/2010 12:51

Kamer van Koophandel Nederland

Herinvoering van de gulden geen optie

DEN HAAG, 7 MEI 2010 - Een ruime meerderheid van Nederlandse ondernemers vindt dat de Europese lidstaten Griekenland te hulp moeten schieten met financiële steun. Zonder die steun denkt een meerderheid van de ondernemers dat Griekenland failliet gaat. Dit blijkt uit onderzoek van het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel.

De Tweede Kamer is vandaag teruggekeerd van reces voor een plenaire zitting om de Nederlandse bijdrage aan de financiële steun voor Griekenland te bespreken. Het reddingsplan dat voor Griekenland op tafel ligt, bestaat uit 110 miljard euro steun van de eurolanden en het IMF, waarvan de Nederlandse bijdrage ongeveer 5 miljard euro zal bedragen.

Nederlandse ondernemers steunen in ruime meerderheid het reddingsplan. Ruim 62% van de ondernemers vindt dat Europese lidstaten Griekenland financiële hulp moeten aanbieden, en ruim 52% denkt dat Griekenland zonder steun inderdaad failliet zou gaan. Over de Nederlandse bijdrage van 5 miljard euro zijn Nederlandse ondernemers minder éénduidig: 28% vindt het teveel, 37% vindt het ongeveer goed, 18% wil geen steun geven en 15% heeft geen mening.

Opmerkelijk is dat ruim 48% van de ondernemers denkt dat Griekenland niet in staat zal zijn de benodigde bezuinigingen door te voeren die als voorwaarde verbonden zijn aan het financiële reddingsplan. Zo'n 35% denkt dat Griekenland daar wel toe in staat is.

Nederlandse ondernemers maken zich zelf weinig zorgen over de financiële problemen van Griekenland. Zo'n 62% van de ondernemers denkt als ondernemer persoonlijk geen last te ondervinden van de Griekse financiële crisis.

Tot slot hebben weinig Nederlandse ondernemers behoefte aan een terugkeer naar de gulden, wat sommigen als oplossing hebben aangedragen om besmetting van de Nederlandse economie door financiële problemen van andere Eurolanden te voorkomen. Ruim 68% van de ondernemers wil de euro behouden.

Over het KvK Ondernemerspanel

Het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel is opgericht in 2009. Inmiddels telt het panel circa 7.000 leden, die op uitnodiging lid zijn geworden. Leden van het Ondernemerspanel krijgen per jaar 6 tot 10 uitnodigingen om deel te nemen aan online onderzoek, onder meer over actuele onderwerpen zoals wetswijzigingen, belastingen, aanpak en effecten van de economische crisis en overige ondernemersvraagstukken. Het panel biedt de Kamer van Koophandel ook de kans haar producten en diensten direct af te stemmen op de behoefte van de ondernemers.

Over de Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel is een onafhankelijke dienstverlener die zich al meer dan 200 jaar actief inzet om ondernemers te informeren en te ondersteunen. Met tal van activiteiten zorgen wij er met onze deskundige dienstverlening voor dat ondernemers verder kunnen komen in hun ondernemersambitie. De Kamer van Koophandel biedt onafhankelijke en betrouwbare informatie via het Handelsregister, de website, brochures et cetera. Ook geven we advies op maat en organiseren we voorlichtingsbijeenkomsten, themadagen en evenementen voor ondernemers uit uiteenlopende branches. En de Kamer van Koophandel biedt ondersteuning door hard mee te werken aan projecten die een gunstig ondernemersklimaat in de regio bevorderen.


-------

KAMER VAN KOOPHANDEL

Onderzoek Ondernemerspanel

Onderwerp Griekenland

Datum 07-mei-10


1. Griekenland kampt met grote financiële problemen, en dreigt failliet te gaan zonder financiële steun van de Europese lidstaten. Vindt u dat Europese lidstaten Griekenland financiële hulp moeten bieden?

JA 62,2

NEE 28,1

WEET NIET/GEEN MENING 9,7


2. Denkt u dat Griekenland zonder steun van de Europese lidstaten inderdaad failliet zal gaan, of valt het allemaal wel mee?

ZONDER STEUN GAAT GRIEKENLAND FAILLIET 52,6

ZONDER STEUN GAAT GRIEKENLAND NIET FAILLIET 24,9

WEET NIET/GEEN MENING 22,5


3. Het reddingsplan dat voor Griekenland op tafel ligt, bestaat uit 110 miljard euro steun van de eurolanden en het IMF, waarvan de Nederlandse bijdrage ongeveer 5 miljard zal bedragen. Vindt u de Nederlandse bijdrage van 5 miljard teveel, goed, of te weinig?

TE VEEL 28,2

ONGEVEER GOED 37,4

TE WEINIG 0,9

NEDERLAND MOET GRIEKENLAND GEEN STEUN GEVEN 18,4

WEET NIET/GEEN MENING 15,0


4. In ruil voor een financiële reddingsoperatie, moet Griekenland de komende jaren drastisch bezuinigen. Denkt u dat Griekenland daar toe in staat is, of denkt u dat de problemen daarvoor te groot zijn?

GRIEKENLAND IS IN STAAT TOT DE BENODIGDE BEZUINIGINGEN 35,7

GRIEKENLAND IS NIET IN STAAT TOT DE BENODIGDE BEZUINIGINGEN 48,6

WEET NIET/GEEN MENING 15,7


5. Mocht Griekenland inderdaad failliet gaan, wat zijn daarvan de gevolgen voor u persoonlijk als ondernemer?

PERSOONLIJK ALS ONDERNEMER KRIJG IK DAAR VEEL LAST VAN 3,7

PERSOONLIJK ALS ONDERNEMER KRIJG IK DAAR LAST VAN 20,0

PERSOONLIJK ALS ONDERNEMER KRIJG IK DAAR GEEN LAST VAN 62,2

WEET NIET/GEEN MENING 14,2


6. Sommige mensen vinden dat Nederland met de euro teveel last krijgt van de financiële problemen van andere lidstaten, en dat we de euro moeten opgeven en de gulden weer moeten invoeren. Bent u het eens of oneens met deze stelling?

EENS, WE MOETEN DE GULDEN WEER INVOEREN 22,8

ONEENS, WE MOETEN DE EURO BEHOUDEN 68,8

WEET NIET/GEEN MENING 8,3





http://www.kvk.nl