Watersportverbond - KNWV

Haven Kessel uitgebaggerd na inzakken steiger

vrijdag 7 mei 2010

De gemeente Peel en Maas baggert en renoveert op verzoek van het Watersportverbond haar passantenhaven in Kessel. Toevalligerwijs zakte een gemeenteambtenaar tijdens de inspectie door de steiger.

Hoeijmakers en Blom visualiseren het ongeluk Peel en Maas, waar Kessel onder valt, is hiermee de eerste gemeente die het verzoek honoreert dat het Watersportverbond heeft gedaan aan alle gemeenten langs de Maas om hun passantenhavens uit te baggeren.
Â
Ondiep
Het regioteam Limburg kreeg afgelopen seizoen langs verschillende kanalen klachten van toervaarders binnen. Zij vertelden dat
verschillende passantenhavens ondiep waren geworden. Onder aanvoering van regioteamlid Jan Hoeijmakers heeft het regioteam deze klacht onderzocht. Vervolgens heeft het verbond de verschillende gemeenten per brief gewezen op de noodzaak om de gemeentelijke passantenhavens toegankelijk te maken en houden voor de pleziervaart.

Kessel
In Kessel was er een groot probleem. Niet alleen was de haven te ondiep om veilig binnen te kunnen lopen, ook was de steiger van zeer slechte kwaliteit. Het regioteam heeft hierop de gemeente uitgenodigd en aangetoond dat het onderhoud en verbetering pure noodzaak is.

Ongeluk
De steiger verkeerde zelfs in zo een slechte staat dat Jan Hoeijmakers er tijdens zijn rondleiding met de gemeenteambtenaar Ad Blom prompt doorheen zakte. En hoewel dit een gevaarlijke situatie opleverde, kon dit ongeluk zich niet op een meer toepasselijk moment voordoen. Â
Renovatie
De gemeente Peel en Maas heeft er daarna geen gras over laten groeien en heeft een aanzienlijk budget van â¬40.000 euro uitgetrokken voor baggerwerk en renovatie. Zodra Rijkswaterstaat de vergunning heeft verstrekt zal een bedrijf uit dezelfde gemeente de bagger- en
renovatiewerkzaamheden uit gaan voeren.

Goede voorbeeld
Het Watersportverbond hoopt dat de andere gemeentes aan de Maas het voorbeeld van Peel en Maas zullen volgen. Het regioteam Limburg zal de zaak nauwlettend in de gaten blijven houden. Kijk voor meer informatie op www.watersportverbond.nl/limburg.