Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 7 mei 2010

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt addendum 1 goed bij het protocol met het Vlaams Parlement over de samenwerking tussen hun diensten. Dit addendum handelt over de timing en indiening van de begrotingsdocumenten en het Programmadecreet. De Vlaamse Regering verbindt er zich toe vanaf het begrotingsjaar 2011 ernaar te streven alle begrotingsdocumenten ten laatste op 21 oktober in te dienen bij het Vlaams Parlement, met het oog op een tijdige ronddeling aan de volksvertegenwoordiging.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State stelt de Vlaamse Regering definitief de maximale rentabiliteitsoppervlakten vast zoals vermeld in de pachtwetgeving. Het bepalen van deze oppervlakten is ingevoegd in de pachtwet om bij opzegging voor eigen exploitatie de pachter te kunnen beschermen tegen een verpachter die al een zeer groot bedrijf exploiteert. De oppervlakten zijn een vorige keer vastgelegd in 2006 en worden minstens om de vijf jaar herzien.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering wijzigt principieel twee besluiten over de vaststelling en organisatie van de indeling van enerzijds geslachte volwassen runderen en anderzijds geslachte varkens. De besluiten worden in overeenstemming gebracht met de Europese Dienstenrichtlijn en de wetgeving over overheidsopdrachten. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering wijzigt het subsidiebesluit aan de vzw 11.11.11 in verband met het project 'Helpdesk vierde pijler'. De gesubsidieerde periode wordt verlengd tot 31 december 2011.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent 1 miljoen euro strategische investeringssteun toe aan de nv Nyrstar Belgium. De steun wordt echter proportioneel herberekend indien de tewerkstelling op het einde van het investeringsprogramma lager ligt voor de productie-eenheden Balen en Overpelt.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering duidt drie effectieve en drie plaatsvervangende leden aan in het Beheerscomité van het Fonds Sociale Maribel voor de Overheidssector.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goekeuring aan de beleidslijnen tijdens de onderhandelingen over de wijziging van de Overeenkomst tussen België, Nederland en Luxemburg over de instelling van een Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad. Ze machtigt de bevoegde minister deze beleidslijnen met het Vlaams Parlement af te toetsen en om afspraken te maken over de gezamenlijke organisatie van de intrafederale en internationale onderhandelingen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent 300.000 euro subsidie toe aan Antwerp/Flanders Port Training Center (APEC) vzw als tegemoetkoming in de deelnamekosten van 100 buitenlandse deelnemers uit prioritaire landen voor de Vlaamse overheid aan de standaardseminaries die door APEC in 2010 worden georganiseerd.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent zo'n 176.000 euro subsidie toe aan de vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten als tegemoetkoming in de kosten voor de ondersteuning van het convenantenbeleid gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Joke Schauvliege
De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over het combineren van agromilieumaatregelen met toepassing van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling voor de programmeringsperiode 2007-2013. Het besluit wordt aangevuld met de nieuwe maatregel 'verwarringstechniek in de pitfruitteelt'. Die techniek is enkel combineerbaar met mechanische onkruidbestrijding. Tegelijkertijd wordt er nog een inconsistentie rechtgezet en een inhoudelijke fout verbeterd. Dit wijzigingsbesluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Philippe Muyters en minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regeirng hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met de wijziging van het Verdrag Van Espoo over de milieu-effectrapportage in grensoverschrijdend verband. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt nu advies ingewonnen bij de MiNa-raad, de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening-Onroerend Erfgoed, de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en daarna bij de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten Het Mediadecreet van maart 2009 zette de Europese Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten om in Vlaamse regelgeving. Een van de nieuwe elementen van het decreet is dat duidelijk gemaakt wordt onder welke voorwaarden productplaatsing in televisieprogamma's mogelijk wordt. Zo stelt een artikel dat de kijkers duidelijk moet worden gewezen op de aanwezigheid van productplaatsing. In dit kader keurt de Vlaamse Regering nu principieel een besluit goed dat voor de Vlaamse omroeporganisaties het gebruik van een logo voor de aanduiding van productplaatsing invoert. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Sectorraad Media van de Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de erkenningsprocedure voor de particuliere landelijke, regionale en lokale radio-omroepen. In de gecoördineerde mediadecreten van maart 2005 werd de Vlaamse Regulator voor de Media nog belast met een conformiteitsonderzoek van de erkenningsaanvragen. Het nieuwe Mediadecreet heeft dit conformiteitsonderzoek afgeschaft met als gevolg dat alle verwijzingen ernaar in de uitvoeringsbesluiten moeten worden geschrapt. Daarnaast bevat het wijzigingsbesluit nog een aantal kleine aanpassingen. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Sectorraad Media van de Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering wijzigt het aanstellingsbesluit van de leden van de Raden voor Verkiezingsbetwistingen. In de Raad voor Verkiezingsbetwistingen van West-Vlaanderen wordt Jan Ghysels vevangen door Steve Ronse.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois Voor de uitvoering van het Gemeente-, het Provincie- en het OCMW-decreet ontbreken nog uitvoeringsbesluiten over planning en financieel beheer. De besturen werken momenteel voor hun beleids- en financiële rapportering en boekhouding met een mix van regelgeving die niet op elkaar is afgestemd. Bovendien is het financieel instrumentarium niet meer adequaat voor het invoeren van een modern management en is het niet mee geëvolueerd met de huidige dienstverlening. Daarom hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de OCMW's. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Een van de taken van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) en zijn rechtsvoorgangers is en was het verstrekken van investeringssubsidies aan voorzieningen in de door de Vlaamse Regering voorziene sectoren. Bij leegstand of afbraak van boekhoudkundig nog niet volledig afgeschreven en door het VIPA of zijn rechtsvoorgangers gesubsidieerde infrastructuur moeten de eertijds verleende investeringssubsidies in principe worden terugbetaald. In het kader van de fusie van vier Kortrijkse ziekenhuizen wordt, gelet op de grote nood aan gepaste infrastructuur in de bejaardensector, door de Vlaamse Regering echter een afwijking op de geldende regelgeving toegestaan. Het verlenen van deze afwijking is noodzakelijk opdat de overdracht van infrastructuur door het AZ Groeninge aan Sint-Vincentius kan plaatsvinden én opdat de voorbereidingen tot en de uiteindelijke realisatie van een woonzorgcentrum op de site Houtmarkt geen verdere vertraging zou oplopen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent voor dit jaar 170.000 euro subsidie toe aan de vzw Centrum ter Preventie van Zelfdoding voor de werking en coördinatie van de Zelfmoordlijn en Preventie 2.0.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het geactualiseerde besluit tot vaststelling van de investeringssubsidie en de bouwtechnische en -fysische normen voor de voorzieningen van de Bijzondere Jeugdbijstand. Het gaat onder meer om het verhogen van de transparantie van het besluit; een uniformisering met de andere sectorbesluiten; een aanpassing aan de wijzigende conceptuele, functionele, bouwtechnische en maatschappelijke evoluties (waaronder de stijging van de grondprijzen in stedelijke gebieden) en de opname van de subsectoren 'Diensten voor Crisishulp aan Huis' en 'Diensten voor Herstelgerichte en Constructieve afhandeling'. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het besluit over het ontslag en de benoeming van een aantal effectieve en plaatsvervangende leden van het Raadgevend Comité bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering wijzigt principieel diverse bepalingen van het besluit over de taxidiensten en de diensten voor het verhuren van voertuigen met bestuurder. De wijzigingen zijn vooral van technische aard met de bedoeling het besluit verder te verfijnen en mogelijke fraude via gegevensmanipulatie te voorkomen. Bovendien wordt er zoveel mogelijk zeggenschap toegekend aan de steden en gemeenten om hen toe te laten een volwaardig taxibeleid uit te werken. Het houdt ook rekening met het besluit over de installatie van taxameters. Het besluit laat op vraag van de taxisector in beperkte mate commerciële kortingen toe. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits en minister Joke Schauvliege Na advies van de SERV en van de MiNa-raad wijzigt de Vlaamse Regering definitief het decreet over het Integraal Waterbeleid. De wijziging heeft de omzetting van de Europese Overstromingsrichtlijn in Vlaamse regelgeving tot doel. De Overstromingsrichtlijn stelt een kader vast voor het beoordelen en beheren van overstromingsrisico's, om zo de negatieve gevolgen te beperken voor de gezondheid van de mens, het milieu, het culturele erfgoed en de economische bedrijvigheid. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche De Vlaamse Regering beslist tot toekenning van een premie aan het omkaderingspersoneel tewerkgesteld in de beschutte werkplaatsen in moeilijkheden of in herstructurering. Het besluit omvat de verbreding van de overbruggingspremie als onderdeel van het relanceplan in uitvoering van gemaakte afspraken in het Werkgelegenheid- en Investeringsplan.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering gaat akkoord met het plan van aanpak voor de verdere voortgang van de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur in de beleidsperiode 2009-2014. Ze belast een entiteitoverschrijdend planningsteam met de uitvoering van dit plan.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan de wijziging van artikel 2 van haar besluit tot vaststelling van de lijst van toelaatbare zonevreemde functiewijzigingen. Het verruimt de mogelijkheden voor de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning voor een functiewijziging naar wonen in een voormalig landbouwbedrijf.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen. Het besluit wordt in overeenstemming gebracht met de bepalingen van de Vlaamse Codex voor Ruimtelijke Ordening.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gebieden voor oppervlaktedelfstoffenwinning: oppervlaktedelfstoffenzone Klei van de Kempen'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering stelt de leden aan van de raad van bestuur van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De overbruggingspremie is een tijdelijke maatregel die startte in maart 2009 en loopt tot 31 december 2010. Hij heeft tot doel het loonverlies van getroffen werknemers te compenseren bij vermindering van de arbeidsduur. In het kader van het Werkgelegenheids- en Investeringsplan wijzigt de Vlaamse Regering nu haar besluit over de hervorming van het stelsel van de aanmoedigingspremies in de privésector. Het stelsel van de overbruggingspremie wordt op een vijftal punten aangepast. Zo wordt onder meer de invulling van het begrip 'onderneming in moeilijkheden' verruimd; wordt de duurtijd van de premie verlengd naar 18 maanden; een openstelling voor werknemers met een laag inkomen die hun arbeidstijd verminderen via het federale stelsel collectieve arbeidsduurvermindering; het stimuleren van opleidingen tijdens de duurtijd van de overbruggingspremie en het openstellen van de opleidingspremie voor personen met arbeidstijdvermindering van 10%. Deze aanpassingen zullen de werking en de reikwijdte van de premie optimaliseren.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De vzw Brussels Nederlandstalig Comité voor Tewerkstelling en Opleiding (BNCTO) krijgt 216.000 euro werkingssubsidie voor dit werkingsjaar. Het BNCTO verleent adviezen en formuleert aanbevelingen over het organiseren en het bevorderen van samenwerking en overleg tussen alle voor het subregionaal arbeidsmarktbeleid relevant geachte actoren.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na vernietiging door de Raad van State beslist de Vlaamse Regering opnieuw principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening grootstedelijk gebied Gent: deelproject 6C Parkbos'. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters In het kader van de opvolging van het tweede Vlaamse Golfmemorandum gaat de Vlaamse Regering principieel niet akkoord met de inplanting van een 18-holes golfterrrein in Bree aansluitend bij de site Gerkenberg en Boneput omwille van de negatieve impact die het project zou hebben op de landbouwstructuur en op de leefbaarheid van specifieke landbouwbedrijven. Tegelijkertijd laat de Vlaamse Regering onderzoeken of een uitbreiding van het bestaande golfterrein in Lummen tot een 18-holes terrein als alternatief voor een 18-holes golfterrein in de provincie Limburg kan dienen. Dit sluit aan bij de intentie van de Vlaamse Regering om het ruimtegebruik te optimaliseren en daartoe de klemtoon te leggen op het principe waarbij bestaande 9-holes golfterreinen kunnen worden uitgebreid tot 18-holes golfterreinen. Conform het Golfmemorandum wordt daarbij rekening gehouden met de principes van eco-golf en de democratisering van de golfsport.

Op voorstel van minister Philippe Muyters In het kader van de inhaalbeweging voor de realisatie van sportinfrastructuuur hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de opstart of de overname van de individuele gunningsprocedure voor de realisatie van de opdracht tot het ontwerpen, bouwen, financieren, onderhouden en desgevallend exploiteren van de multifunctionele sportprojecten.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Met het oog op de bespreking in het Vlaams Parlement bepaalt de Vlaamse Regering haar standpunt over het voorstel van wijzigingsdecreet over de milieuvergunning, wat betreft de invoering van maatregelen tot aanpak van de milieuvergunningenpiek tijdens de periode 2010-2011.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Projectgrindwinning is de grindwinning die gepaard gaat met de realisatie van een maatschappelijk project van groot openbaar belang, dat op zichzelf niet gericht is op het winnen van grind. In het kader van het grinddecreet beslist de Vlaamse Regering nu, na advies van de Raad van State, definitief tot oprichting van een projectgrindwinningscomité.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering beslist tot klassering van een deel van de Velpe en Kleine Velpe, onbevaarbare waterlopen van tweede categorie, en een niet-geklasseerde waterloop tot onbevaarbare waterloop van eerste categorie in Tienen.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De vzw Werkgroep Immigratie krijgt 271.000 euro subsidie voor de realisatie van het project bicultureel onderwijs en een vormingsaanbod voor scholen in Brussel.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering duidt Kristien Van Puyvelde aan om te zetelen in de Nationale Raad voor de Paramedische Beroepen.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over het onderwijs XX en de bijbehorende memorie van toelichting. Het decreet wil een aantal technische correcties aanbrengen aan bestaande decreten om te zorgen voor een goede werking en vereenvoudigingen voor het schooljaar 2010-2011, rechtszekerheid bieden aan het onderwijslandschap en een reeks lopende tijdelijke projecten verlengen. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.