ChristenUnie




Handhaving rusttijdenverordening moet beter

vrijdag 07 mei 2010 14:28 Er moet eerlijk gehandhaafd gaan worden wat betreft de rij- en rusttijdenverordening wegvervoer. Deze conclusie werd vanochtend getrokken tijdens een mini-symposium, georganiseerd door Vice-Voorzitter van de Transportcommissie in het Europees Parlement, Peter van Dalen (ChristenUnie). Van Dalen: ,,Een homogene uitvoering van de handhaving zou veel problemen en frustraties van chauffeurs wegnemen."

Van Dalen heeft in een jaar veel praktijkvoorbeelden van misstanden verzameld. ,, De klachten zijn volgens mij onder te verdelen in twee soorten. Klachten over de inhoud van de Verordening en klachten over de handhaving van de huidige Verordening", aldus de Europarlementarier. ,,Deze ochtend is mij duidelijk geworden dat er wel zaken te verbeteren zijn aan de Verordening, maar dat we ons vooral moeten richten op de harmonisatie van de handhaving. Ik ga er in het EP voor zorgen dat dit onderwerp op de agenda komt."

Een meerderheid van de aanwezigen bij het mini-symposium wilde geen nieuwe Verordening, maar pleitte voor een meer homogene uitvoering. Daarnaast gingen unaniem stemmen op voor het afschaffen van extraterritorialiteit. Dit houdt in dat er over de grens wordt bekeurd voor overtredingen die in een ander land zijn begaan. Van Dalen: ,,Wat ik meeneem is het pleidooi, dat er eerst en vooral moet worden gehandhaaft op de rusttijd. Die tijd hebben chauffeurs zelf in de hand, en is essentieel voor de veiligheid."

De Europarlementarier wilde graag alle belanghebbenden om de tafel krijgen. ,,Sinds ik in juni 2009 werd verkozen in het Europees Parlement hoor ik aan de lopende hand geluiden dat de rij- en rusttijdenverordening voor het wegvervoer niet, of niet goed, functioneert. Naar aanleiding van deze klachten heb ik de afgelopen maanden veel gesprekken gevoerd met handhavinginstanties, vervoerders, chauffeurs en alle soorten belanghebbenden. Op dit mini-symposium hebben alle belanghebbenden de kans om met elkaar in gesprek te gaan, conclusies te trekken en samen te bepalen hoe de wetgeving in Europa moet worden gehandhaafd."

Eurofractie