Gemeente Spijkenisse


Spijkenisse grootste daler met bijstandsuitkeringen

07 mei 2010

Gemeente Spijkenisse is er in geslaagd om een grote daling van het aantal inwoners met een bijstandsuitkering te realiseren.

In de maand februari 2010 staat Spijkenisse in de lijst van de 57 grootste gemeenten zelfs op de eerste plaats. Bijzonder is dat alleen de gemeenten Spijkenisse en Utrecht een daling hebben bereikt.

In de andere gemeenten is het aantal mensen met een bijstandsuitkering gelijk gebleven of zelfs gestegen.

Sinds januari 2010 is dat aantal inwoners met een bijstandsuitkering met bijna 70 mensen gedaald naar 1500. Ook is gebleken dat de jeugdwerkloosheid in Spijkenisse de laatste maanden fors gedaald is. De cijfers van het UWV Werkbedrijf tonen aan dat het aantal werkloze jongeren van 373 in september 2009, in maart dit jaar nog 268 is.

Christel Mourik, de nieuwe wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is zeer tevreden met deze uitkomsten. "We blijven inzetten op vermindering van het aantal bijstandsgerechtigden. De Spijkenisser aanpak, streng aan de poort en stevige individuele begeleiding, werpt nu vruchten af."

Hoewel de instroom hoog is, lukt het dankzij de speciale `Spijkenisser' aanpak om veel mensen aan werk of een opleiding te helpen. Zo zijn er intensieve contacten met werkgevers voor leerwerkbanen en gewone banen. Via het project `Spijkenisse Werkt!' gaan mensen niet de bijstand in, maar tegen een vergoeding aan de slag in de stad. Daarbij krijgen ze training en begeleiding.

Ook zijn er projecten met opleiders. Een goed voorbeeld hiervan is een opleidingstraject in samenwerking met het Scheepvaart en Transport College. Voor jongeren zijn motivatiebijeenkomsten met bekende Nederlanders en speedmeets met werkgevers en opleiders heel succesvol. Het succes is ook te danken aan de individuele aanpak en intensieve begeleiding door de gemeente.