Belgische Federale Overheid


Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding publiceert Jaarverslag 2009 Migratie

Datum: 07 mei 2010

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (het Centrum) heeft zijn derde Jaarverslag Migratie voorgesteld. Het jaar 2009 was een jaar van verandering en beweging op het vlak van het migratiebeleid, met in het najaar de aanvang van een regularisatie-operatie.

Er blijven echter nog veel vragen onopgelost, zowel inzake internationale bescherming, recht op gezinsleven of toegang tot de Belgische nationaliteit. Ook het detentie- en verwijderingsvraagstuk wordt door het Centrum aandachtig opgevolgd.

Het rapport staat ook stil bij de toekomstige evoluties inzake economische migratie, een thema dat - ondanks zijn aanwezigheid in het regeerakkoord - eind 2008 in de koelkast terechtkwam door de economische crisis. Dat thema is vroeg of laat terug aan de orde.

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding heeft als opdracht: informatie verschaffen over de omvang en de aard van migratiestromen en waken over het respect voor de grondrechten van vreemdelingen.

Download het Jaarverslag 2009 Migratie op de website van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding. (pdf, 210 p. - 6,7 MB)
Zie het origineel