CDA

De Nerée tot Babberich: Steun aan Griekenland noodzakelijk kwaad vrijdag 7 mei 2010
Het CDA ziet een Nederlandse steunbijdrage van 4,8 miljard euro aan Griekenland als een noodzakelijk kwaad. CDA-kamerlid Frans de Nerée tot Babberich kondigde in het debat over deze steun aan âmet pijn in de buikâ in te zullen stemmen.

Hij verduidelijkte: "Als we niet handelen, dan kan dat onze belastingbetaler een hoop geld kosten. Dan kan het financieel stelsel in Europa in elkaar klappen. We doen het dus primair voor onszelf, niet voor de Grieken. We doen het voor onze pensioenfondsen, onze ondernemers en onze belastingbetalers."

De Nerée herinnerde de Kamer eraan dat het CDA in 2000 bij motie heeft proberen te voorkomen dat Griekenland zou toetreden tot de eurozone. Deze motie kreeg destijds alleen steun van de christelijke partijen. âNu zitten we met de gebakken perenâ, aldus De Nerée.

De Nerée heeft gesteld dat een groot deel van de problemen in de eurozone is ontstaan omdat landen zich onder het Groei en Stabiliteitspact uitgewurmd hebben. De CDA-fractie heeft het kabinet daarom opgeroepen zich in Brussel sterk te maken dat dit pact weer aanzienlijk aangescherpt wordt. Verder heeft het CDA de voorwaarde gesteld dat Nederland het geld terug moet krijgen als er een kink in de kabel komt.

De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) besloten deze week om Griekenland een lening van 110 miljard Euro te geven. Griekenland moet daarvoor een pakket aan strenge hervormingen en bezuinigingsmaatregelen nemen. De eurolanden zorgen voor 80 miljard euro, het IMF voor 30 miljard. Nederland draagt maximaal voor 4,8 miljard ⬠bij aan de lening.