FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: afspraken over werkzekerheid en verminderen werkdruk in nieuwe cao KLM

FNV Bondgenoten en KLM hebben vandaag een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao voor zowel het grond- als het cabinepersoneel. In het resultaat is een afspraak gemaakt over een werkzekerheidsgarantie voor de duur van de cao. Ook is afgesproken dat de hoge werkdruk van de werknemers wordt aangepakt.

De 26.500 werknemers voor wie de cao geldt, krijgen in 18 maanden een loonsverhoging van 1,75%.

Leen van der List, vakbondsbestuurder voor het KLM cabinepersoneel: "Dit is zeker geen slecht resultaat, gezien het feit dat KLM in zwaar weer verkeert en eerst alleen een ongewijzigde voortzetting van de huidige cao wilde. De loonsverhoging is alleszins redelijk, de werkzekerheidsgarantie erg belangrijk en ik ben blij dat we daarnaast inhoudelijk een paar goede afspraken hebben kunnen maken."

Werkdruk is zowel voor het grondpersoneel als het cabinepersoneel van KLM een groot probleem. Voor het grondpersoneel is afgesproken dat lokale medezeggenschap een grotere rol krijgt in het monitoren en oplossen van werkdrukproblemen. "Dat versterkt de positie van de medezeggenschap en de vakbondskaderleden op dit steeds belangrijker wordende onderwerp", aldus Jan van den Brink, die als vakbondsbestuurder verantwoordelijk is voor het KLM Grondpersoneel. Voor het cabinepersoneel wordt op korte termijn een proefproject gestart met als doel werkdruk meer te spreiden. Op langere termijn wordt de Werk- en Rusttijdenregeling voor stewards en stewardessen daardoor mogelijk herzien. Dat moet een structurele oplossing voor de problemen bieden.

De herziening van de Werk- en Rusttijdenregeling maakt onderdeel uit van een vernieuwingsagenda die de bond met KLM gaat opstellen vooruitlopend op de cao-onderhandelingen van 2011. Daar moeten verder onderwerpen als levensfasebewustbeleid, opleidingen en zeggenschap voor werknemers over combinatie werk en privé op komen.