Ministerie van Defensie

Defensie helpt bij berging Duitse bommenwerper

7 mei 2010, 16.10 uur

Het terrein waar het toestel is neergestort is afgezet met hekken en damwanden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en de Bergings- en Identificatiedienst van de landmacht werken sinds deze week mee aan de berging van een Duitse Junkers-88 jachtbommenwerper bij Leidsche Rijn, Utrecht. Het toestel stortte neer tijdens de Duitse invasie van Nederland op 10 mei 1940.

De bommenwerper was zeer waarschijnlijk uitgerust met bommen, maar ook boordwapens en boordmunitie. En hoewel ooggetuigen direct na de crash verschillende explosies waarnamen, sluiten experts van de EOD niet uit dat een deel van de explosieven nu nog onder de grond ligt. Mochten de bergers tijdens de laagsgewijze ontgraving van het toekomstige Sportpark Rijnvliet op explosieven stuiten, dan zal de EOD deze onklaar maken, afvoeren en vernietigen.

Parachute

Het vliegtuig had 4 bemanningsleden, van wie slechts 1 zich destijds in veiligheid kon brengen met zijn parachute. De 3 gesneuvelde militairen zijn begraven op de militaire begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn. Toch wordt niet uitgesloten dat meer stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van de bemanning worden aangetroffen. In dat geval draagt de Bergings- en Identificatiedienst deze over aan de Duitse autoriteiten.

Meer informatie op www.utrecht.nl/vliegtuigwrakberging