Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis: Voortijdig einde koopsubsidie brengt starters in problemen

Geen melding lege subsidiepot

Vereniging Eigen Huis: voortijdig einde koopsubsidie brengt starters in problemen Het geld voor de koopsubsidie is eerder op dan aangekondigd. Hierdoor dreigen 1000 tot 1500 starters zwaar gedupeerd te worden.

Sluitingsdatum koopsubsidie laat gemeld
Op 29 maart was de bodem van de koopsubsidieregeling al bereikt. Toch heeft Agentschap NL, de uitvoeringsorganisatie van de koopsubsidie, dit pas op 13 april bekendgemaakt. Daardoor zijn koopstarters, hypotheekadviseurs en geldverstrekkers op het verkeerde been gezet.

Aanvragen honoreren
Vereniging Eigen Huis heeft berekend dat tussen de 1.000 en 1.500 koopstarters hiervan de dupe dreigen te worden. De vereniging vindt dat alle aanvragen die voor 13 april zijn ingediend en binnen de regeling vallen alsnog gehonoreerd zouden moeten worden.

Grote financiële schade
Mensen die een eerste eigen huis kopen en die na 29 maart 2010 hun aanvraag hebben ingediend, ontvangen allemaal een schriftelijke afwijzing. Velen zijn zich hier nog niet van bewust omdat Agentschap NL nog bezig is met het afhandelen van de aanvragen.

Verstrekkende gevolgen
Een afwijzing kan voor de koopstarter verstrekkende gevolgen hebben. Zonder bijdrage uit de koopsubsidie komt de financiering van het nieuwe huis vaak niet rond. Dit betekent dat de koop ontbonden moet worden met alle gevolgen van dien. Als de termijn van de ontbindende voorwaarden in het koopcontract inmiddels is verlopen kan de boete, die de koper moet betalen aan de verkoper, oplopen tot 10% van de koopsom.

Achterhaalde informatie op websites
Vereniging Eigen Huis signaleert dat bij veel woningen op Funda en op websites van makelaars nog steeds vermeld staat dat starters in aanmerking kunnen komen voor koopsubsidie. Ook een aantal geldverstrekkers wekt nog de indruk dat het mogelijk is om een woning met koopsubsidie te financieren. âDit vergroot de verwarring onder kopers en zorgt alleen maar voor teleurstellingen. Dergelijke achterhaalde informatie dient onmiddellijk te worden geactualiseerdâ, aldus Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.

Oproep
Vereniging Eigen Huis pleit er bij de Minister van Wonen, Wijken en Integratie voor om alle gerechtvaardigde koopsubsidieaanvragen die voor 13 april 2010 zijn ingediend te honoreren. âDit betekent dat er aanvullend budget moet komen. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de informatie van de overheid betrouwbaar en actueel is. De betreffende koopstarters voelen zich nu terecht misleid en worden financieel benadeeld. Voor een grote groep zal dit mogelijk zelfs ernstige financiële consequenties hebbenâ, aldus Michel Ligtlee. Eerder heeft de vereniging er op aangedrongen de koopsubsidieregeling voor 2010 in stand te laten. Een meerderheid in de Tweede Kamer is het hiermee eens. Vereniging Eigen Huis roept de minister op om hierover zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen.

Meer informatie
Persbericht De Telegraaf: Woede over koopsubsidie Budget koopsubsidie sneller op dan verwacht Wankele woningmarkt wordt onderuit gehaald Koopsubsidieregeling

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 6 mei 2010
____________________