Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T
Hilversum, 7 mei 2010
\

Ruim 15.000 handtekeningen voor vrijlating journalist Fatullayev

Dag van de Persvrijheid aangegrepen om journalist Tissa gratie te verlenen

De actie voor vrijlating van de Azerbeidzjaanse journalist Fatullayev, op de Dag van de Persvrijheid op 3 mei j.l. , heeft ruim 15.000 handtekeningen opgeleverd. De dag is aangegrepen door de president van Sri Lanka om gratie te verlenen aan de journalist Tissa, waar vorig jaar actie voor werd gevoerd.

Op de Internationale Dag van de Persvrijheid 2010 heeft een woordvoerder van de president van Sri Lanka Mahinda Rajapaksa bekendgemaakt dat de journalist Jayaprakash Sittampalam Tissainayagam (kortweg 'Tissa') gratie krijgt. Tissa was eerder tot 20 jaar cel was veroordeeld en was in januari op borgtocht vrijgelaten. De zaak van 'Tissa' gold wereldwijd als een schoolvoorbeeld voor onderdrukking van de vrije pers. Vorig jaar hebben Free Voice en Amnesty International op 3 mei in Nederland handtekeningen voor zijn vrijlating ingezameld. Ook in andere landen is actie voor hem gevoerd.

"Dankzij de internationale druk is het gelukt om Tissa vrij te krijgen. Het is fantastisch dat 3 mei - de Internationale Dag van de Persvrijheid- door de president van Sri Lanka is aangegrepen om hem gratie te verlenen. Laten we er aan werken dat 3 mei ieder jaar een dag wordt waarop gevangen journalisten worden vrijgelaten en het besef doordringt dat het vastzetten en vervolgen van journalisten die kritisch zijn, in strijd is met het recht op informatie en de persvrijheid" aldus Aik Meeuse, woordvoerder van Free Voice
15.000 handtekeningen voor vrijlating Fatullayev
De actie die dit jaar door Free Voice in samenwerking met Amnesty International werd georganiseerd naar aanleiding van 3 mei heeft tot nu toe ruim 15.000 handtekeningen opgeleverd. Dit jaar stond Azerbeidzjaanse journaliste Fatullayev centraal die in 2007 tot 11 jaar gevangenisstraf is veroordeeld omdat hij zich in verschillende publicaties kritisch heeft gelaten over regeringsofficials en het officiële beleid van de overheid in Azerbeidzjan. De Nederlandse journalisten Jelle Brandt Corstius, Tijs van den Brink, Rik Konijnenbelt en Margriet Vroomans hebben op 3 mei in verschillende radio- en televisieprogramma's luisteraars en kijkers opgeroepen hun handtekeningen te zetten op de site persvrijheid.nl. De actie loopt nog door tot en met 31 mei. Daarna worden de handtekeningen aangeboden aan de President van Azerbeidzjan.