Ingezonden persbericht

Tomatenplukkers uit Florida krijgen steun in Nederland
AHOLD wordt aangesproken op mensenrechtenschendingen in aanvoerketen

In het kader van de Fair Food Campagne bezoekt een delegatie van de Coalition of Immokalee Workers (CIW), een organisatie van tomatenplukkers uit Florida, van 9 tot 11 mei Nederland. Naast versterking van samenwerking met vakbonden en maatschappelijke organisaties, vindt er een gesprek plaats tussen de CIW en Ahold.
Ahold krijgt vanuit de eerste hand bewijzen voorgelegd over structurele schendingen van mensenrechten bij toeleveranciers van het Ahold in de tuinbouwsector, waaronder ernstige vormen van uitbuiting en slavernij

Na intensieve publiekscampagnes sloot CIW eerder vooruitstrevende overeenkomsten af met fastfoodketens als Burger King en McDonalds. Een belangrijk onderdeel van deze overeenkomsten is de bepaling dat de keten one pennny per pound meer betaalt aan de telers, met de voorwaarden dat dit wordt doorbetaald aan de landarbeiders. Daarmee stegen de lonen met 70%.

Op de aandeelhoudersvergadering van Ahold op 13 april j.l. heeft de CIW vragen gesteld over de kwestie. Als reactie op deze vragen stelde Ahold de kwestie serieus te nemen, maar te vertrouwen op de Amerikaanse wet- en regelgeving en op de certificering binnen de sector.
Maar een gebrek aan adequaat overheidstoezicht en een tekortschietend bestaande certificeringprogramma zijn erkende factoren in een structurele situatie waarbij werknemers op plantages geen leefbaar loon ontvangen ondanks werkdagen van 10 a 12 uur.

Het was de CIW die daawerkelijke verbeteringen wist te bereiken door zich hoger in de keten te richten. Nadat er dertig jaar vergeefs geprobeerd was om bij de telers zelf loonsverhoging af te dwingen, hebben ze de grootste inkopers van de tomaten aangesproken op verbeteringen.
De eerste campagne was tegen Taco Bell. Na vier jaar, met brede steun van studentenbewegingen, kerken, etc., sloot Taco Bell een akkoord met de CIW, waarin naast de penny per pound ook een afdwingbare, op mensenrechten gebaseerde gedragscode werd ingesteld om de omstandigheden op de velden te verbeteren en kregen de landarbeiders een directe rol in het toezicht.
Inmiddels hebben ook McDonald's, Burger King, Whole Foods Market, Aramark, Compass Group and Subway een overeenkomst met de CIW gesloten.
Ahold vindt vooralsnog dat een overeenkomst als deze niet past bij de wijze waarop het normaliter prijsafspraken overeenkomt.

Het beeld dat AHOLD zijn aandeelhouders geeft is dat het hier een incident betreft en dat het systeem verder wel fatsoenlijke arbeidsverhoudingen reguleert. Dat dit allerminst het geval is blijkt wel uit een rapport van Oxfam Amerika uit 2004, Like Machines in the Field. 'Landarbeiders vallen onder de slechtstbetaalde en minst beschermde arbeiders in de VS. In werkdagen van 10 tot 12 uur, plukken ze met de hand de tomaten waar ze rond de 45 dollarcent per 32 pounds-mand voor krijgen (een kleine 15 kilo). Dat tarief is in 30 jaar niet beduidend veranderd.'
Als oorzaak wees het rapport op de druk die uitgeoefend wordt vanuit de keten. 'Door inkopers uitgeperst, schuiven de telers de kosten en risico's die hun zijn opgelegd door naar de laatste trede in de keten: de landarbeiders die ze tewerkstellen. Veel farmers zien hun arbeidskosten als het enige terrein waar ze op kunnen besparen.'

Inmiddels heeft de Partij van de Dieren n.a.v. een bericht in het Agrarisch Dagblad al kamervragen over de kwestie gesteld: (http://www.partijvoordedieren.nl/tweedekamer/kamervragen/i/1747)