Regie der Gebouwen, opening nieuw gerechtsgebouw 'Montesquieu' Brussel

07/05/2010 15:00

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Regie der Gebouwen - Officiële opening van het nieuwe gerechtsgebouw Montesquieu (Quatre Brasstraat 13, 1000 Brussel)

Op vrijdag 7 mei 2010 wordt het nieuwe gerechtsgebouw Montesquieu officieel geopend in aanwezigheid van Didier Reynders, Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën bevoegd voor de Regie der Gebouwen en Stefaan De Clerck, Minister van Justitie.

Het gerechtsgebouw bevindt zich op de hoek van de Quatre Brasstraat en de Wolstraat, in de directe nabijheid van het justitiepaleis aan het Poelaertplein.

De Regie der Gebouwen huurt het volledig gerenoveerde gebouw voor een duurtijd van 20 jaar. Het federaal parket, het COIV (Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en de Verbeurdverklaring) en de burgerlijke afdeling van de rechtbank van eerste aanleg zijn er sinds oktober 2009 gehuisvest. Zij beschikken er over functionele kantoren voor de magistraten en de griffiers en over moderne zittingszalen. Een aangepaste onthaaldienst en een specifieke beheers- en bewakingsdienst van het gebouw dragen bij tot de goede werking van de verschillende gerechtelijke diensten.

Het oorspronkelijke gebouw werd volledig ontmanteld waarbij alleen de betonstructuur en de gevels in natuursteen bewaard zijn gebleven.

De Regie der Gebouwen en de FOD Justitie volgden de voorbereidende renovatiestudies en de werken permanent op. Zij voerden de kwaliteitscontrole uit en zorgden er zo voor dat het beschikbare budget voor de inrichting werd nageleefd. De werken startten in 2007. Het gebouw is volledig heringedeeld en voldoet aan de huidige eisen inzake veiligheid, gezondheid, efficiënt energiegebruik en comfort. De nodige aandacht werd besteed aan de kwaliteit van de gebruikte materialen. De 16 zittingszalen zijn helder en sober ingericht.

Het gebouw heeft een totale oppervlakte van ca. 24 660 m². Het omvat kantoren (17 500 m²), archieflokalen (ongeveer 4100 m²), technische lokalen, sanitaire ruimten en een parking met 90 parkeerplaatsen. Het gebouw telt vier ondergrondse en acht bovengrondse verdiepingen.

De ingang van het federaal parket en van het COIV bevinden zich op niveau -1 van de Wolstraat. De ingang van de burgerlijke afdeling van de rechtbank van eerste aanleg bevindt zich op het gelijkvloerse niveau van de Quatre Brasstraat 13. Beide ingangen zijn met elkaar verbonden en komen uit op de onthaalhal en de liftenhal.

Het gerechtsgebouw Montesquieu is het toonbeeld van de toekomstvisie van Justitie: modern, transparant en efficiënt, een stimulans voor het personeel en dicht bij de burger

Technische fiche

Eigenaar: Befimmo CVA, Brussel

Huurder: Regie der Gebouwen

Gebruiker: FOD Justitie

Projectleiding: Befimmo CVA, Brussel

Project Manager : Sogesmaint-CBRE N.V., Brussel

Opvolging van de werken en behoefteprogramma: Regie der Gebouwen en FOD Justitie

Architect : Arcade Archi BCVBA, Brussel

Stabiliteit: Establis N.V., Roeselare

Bijzondere technieken: Technical & Data Consulting N.V., Brussel

Akoestiek : Aurea Acoustics N.V., Gosselies

Quantity Surveyor : Bopro N.V., Mechelen

Algemeen aannemer: N.V. Amart, Brussel

Oppervlakte: 24 660 m2

Parking met 90 plaatsen

Duur van de werken: september 2007 - maart 2009

Huurperiode: 1 maart 2009 - 30 september 2029

Jaarlijkse huurprijs: 4.268.908 ¤

***