Ingezonden persbericht


Persbericht

Het NNO speelt Sjostakovitsj
symfonie nr. 7

Groningen, 27 april 2010 - Op 7 en 9 mei voert het NNO een aangrijpend concertprogramma uit ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog die 65 jaar geleden is beëindigd. Op het programma staan werken van Penderecki en Addinsell en de indrukwekkende Zevende symfonie van Sjostakovitsj. Het orkest staat onder leiding van dirigent Michail Jurowski. De concerten vinden plaats in Groningen en Leeuwarden.

Sjostakovitsj
De Zevende symfonie van Sjostakovitsj, gecomponeerd als reactie op het beleg van Leningrad in 1941, is een massaal requiem. 'Op algemene rouw volgt persoonlijk verdriet, wellicht dat van een moeder. Dit verdriet is zo diep dat er geen tranen overblijven', zei Sjostakovitsj zelf over deze oorlogssymfonie, waarvan de partituur op microfilm al in 1942 de wereld over werd gestuurd. Sjostakovitsj voltooide aan het eind van 1941 deze symfonie die hij opdroeg aan zijn gebortestad, die toen nog steeds in moeilijke omstandigheden verkeerde. Na de première in maart 1942 werd de symfonie direct wereldberoemd, niet alleen als muziekwerk maar ook als symbool voor de heldhaftige strijd tegen het Nazisme.

Krysztof Penderecki

Vijfenzestig jaar geleden werd de Tweede Wereldoorlog beëindigd. In deze herdenkingsweek brengt het NNO een aangrijpend In Memoriam. Tijdens de eerste uitvoering van zijn werk voor 52 strijkers was Krysztof Penderecki zo ondersteboven van de emotionele lading ervan, dat hij besloot het op te dragen aan de slachtoffers van het bombardement op Hirosjima. Threnody - klaagzang - noemde hij het.

Richard Addinsell

Het eendelige Warschau Concerto voor orkest en piano schreef Richard Addinsell voor de film 'Dangerous Moonlight' (1941) over een getraumatiseerde gevechtspiloot annex concertpianist. Prachtige muziek, in de stijl van Rachmaninov. Het Warschauconcert klinkt als Rachmaninov, maar het is Engelse filmmuziek, die meteen tot de grote concertpodia doordrong. Solist is pianiste Anastasia Goldberg.

Programma

Penderecki Threnody, voor de slachtoffers van Hiroshima

Addinsell Warschauconcert voor piano en orkest

Sjostakovitsj Symfonie nr. 7

Dirigent Michail Jurowski

Piano Anastasia Goldberg

Concerten

Vr 7 mei | Groningen | De Oosterpoort | 20.15 uur*

Zo 9 mei | Leewarden | De Harmonie | 15.00 uur*


* gratis inleiding één uur voor aanvang concert; in De Oosterpoort om 19.00 uur

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass en Laurie Anderson Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

Michail Jurowski
Dirigent

Mijlpalen in Michail Jurowski's carriere in het Duitstalige gebied zijn aanstellingen als vaste dirigent bij de Semperoper Dresden, algemeen muziekdirecteur en chef-dirigent van de Nordwestdeutsche Philharmonie in Herford en het Volkstheater Rostock, chef-dirigent van de Oper Leipzig, gastdirigent van het Berlijnse Radio Symfonieorkest en de Deutsche Oper in Berlijn en chef-dirigent van het WDR Radio Symfonieorkest in Keulen.

In 1993 leidde Jurowski Sir Peter Ustinovs productie van Tchaikovski's Jolanthe en Rachmaninovs Francesca da Rimini bij het Dresden Muziek Festival. Naast TV- en radio-opnamen in Stuttgart, Keulen, Dresden en Berlijn, leidde Jurowski CD-opnames met filmmuziek van Sjostakovitsj' opera Gamblers, Sjostakovitsj' volledige oeuvre vocale symphonische werken, Rimsky-Korsakovs opera Christmas Eve evenals orkestrale stukken van Tsjaikovski, Prokofjev, Reznicek, Meyerbeer, Nicolai, Rangstršm, Pettersen-Berger,Grieg, Svensen en Kantcheli. In 1992 en 1996 won Jurowski de Preis der Deutschen Schallplatten Kritik. In 2001ontving hij een Grammy nominatie voor drie CD-producties met muziek van Rimsky-Korsakov met het Rundfunk Sinfonieorchester Berlin.

Michail Jurowski opende het seizoen 2007-2008 met een concert in Teatro Carlo Felice in Genua, gevolgd door betrekkingen in onder anderen Bilbao, Sevilla, Valencia en Wenen. Hij dirigeerde onder meer bij de Dresdner Philharmonie, leidde het Norrkšping Symfonieorkest, het Gewandhaus Orkest Leipzig, het Filharmonische Orkest van Stuttgart en het Symphonic Orkest van Stavanger.

In 2008 dirigeerde Jurowski Wagners Twilight of the Gods in Dortmund, Tsjaikovski's The Sleeping Beauty bij de Noorse Opera in Oslo en Tsjaikovski's Eugene Onegin in Teatro Lirico in Cagliari. In 2009 zal Michael Jurowski de nieuwe productie van Respighi's Marie Victoir en de reprise van Verdi's Un Ballo in Maschera bij de Deutsche Oper in Berlijn dirigeren.

{Noot voor de redactie,