Ingezonden persbericht---PERSBERICHT
29 april 2010

Norm=Vorm

Tentoonstelling over standaardisatie en design

De tentoonstelling is één van de hoogtepunten van de manifestatie Den Haag Design en Overheid, die zich richt op de relatie tussen design en overheid op het gebied van ontwerp voor de openbare ruimte, architectuur en visuele communicatie. De tentoonstelling wordt vrijdag 7 mei om 17.30 uur officieel geopend met een introductie door Timo de Rijk, curator, en Ed Annink, intendant van Den Haag Design en Overheid.

Curator Timo de Rijk, hoofddocent Designgeschiedenis aan de TU Delft, legt het uit: "Van schoenen en keukenkastjes tot bh's en computerprogramma's, ze zijn allemaal gestandaardiseerd. Nog nooit zijn zoveel consumentenproducten om ons heen hetzelfde geweest. En dat heeft grote voordelen. De T-Ford wees met zijn uitwisselbare onderdelen en zijn lopende band productie de weg naar een goedkope auto voor iedereen. Gestandaardiseerde maten voor confectie brachten betaalbare en passende kleding."

Sociale, culturele en zelfs esthetische normen hebben grote invloed op standaardproducten. Maar met zijn vele (sub)culturen verandert de samenleving permanent. De maatschappij in de jaren '50 zag er heel anders uit dan onze huidige multiculturele samenleving. De standaards voor producten die zijn vastgelegd door de overheid zoals bijvoorbeeld NEN, DIN, ASA en ISO verouderen in de praktijk snel. Wat zijn hiervan de gevolgen?

NORM=VORM, Gemeentemuseum Den Haag, zaterdag 8 mei t/m zondag 15 augustus

In het kader van RUHR.2010, culturele hoofdstad van Europa, verhuist de tentoonstelling naar Essen in Duitsland, waar ze van zaterdag 28 augustus t/m dinsdag 19 oktober te zien zal zijn op Zeche Zollverein in Hal V.

Meer over de tentoonstelling en het programma van Den Haag Design en Overheid kunt u vinden op http://www.designdenhaag.eu/nl/norm=vorm

Den Haag Design en Overheid is een meerjarige manifestatie die bestaat uit vijf edities. Elke editie is een samenwerking met een andere Europese regeringsstad; in2010 is dat Berlijn. Daarna volgen Stockholm (2012), Parijs (2014), Londen (2016) en Rome (2018). De resultaten van de vijf edities worden geëvalueerd en in 2018 als rapport aangeboden aan de Europese Unie.

Noot voor de redactie/