Ingezonden persbericht




Statenfractie Noord-Holland

P E R S B E R I C H T
Haarlem, 6 mei 2010

D66 WIL AF VAN GELIJKVLOERSE KRUISINGEN SPOORWEGOVERGANGEN

NAARDEN-BUSSUM

D66 Noord-Holland roept het college van Gedeputeerde Staten op de problemen van de gelijkvloerse kruisingen over het spoor bij Naarden-Bussum onder de aandacht van minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat te brengen. Naarden en Bussum hebben nu al te kampen hebben met overgangen die in de spits meer dan 50% van de tijd gesloten zijn. Om de bereikbaarheid van de Metropoolregio Amsterdam te verbetern zal de Gooilijn intensiever gebruikt moeten worden. De spoorwegovergangen in Naarden en Bussum zullen dan nog langer gesloten zijn met ernstige gevolgen voor de leefbaarheid, veiligheid en doorstroming in die gemeenten.

Volgens het Programma Hoogfrequent Spoor moeten de sporen worden verbeterd en verlengd. Daardoor kan de Gooilijn nog intensiever worden benut. De Metropoolregio Amsterdam heeft in november 2009 wel aandacht gevraagd voor enkele andere Noord-Hollandse gemeenten. Ook Castricum, Heiloo en Alkmaar kampen met spoorse doorsnijdingen. Deze gemeenten liggen echter buiten de Metropoolregio Amsterdam, terwijl Naarden en Bussum wel tot de Metropoolregio behoren.

D66 fractievoorzitter Joke Geldhof: "Natuurlijk ligt ook in het noorden van Noord-Holland een probleem. Maar écht ingrijpend zullen de aanpassingen zijn bij de Gooilijn, onder meer ter hoogte van Naarden-Bussum. Het is daar al zo druk. Nu al zijn er problemen met de doorstroming van Openbaar Veroer, normaal verkeer en hulpdiensten. Vier van de zes spoorwegovergangen zijn in de spits meer dan de helft van de tijd dicht."

"Meer treinen over het spoor betekent een betere bereikbaarheid van de Metropoolregio Amsterdam. Maar meer treinen betekent ook nog langer gesloten spoorovergangen. Dat heeft ernstige gevolgen voor de leefbaarheid en veiligheid. Daarom zal optimalisering van het spoortracé gepaard moeten gaan met nieuwe ongelijkvloerse kruisingen op het traject Naarden-Bussum", aldus Joke Geldhof.

D66 Noord-Holland heeft het college van Gedeputeerde Staten gevraagd de noodzaak van de ongelijkvloerse krusingen op het traject Naarden-Bussum bij het Rijk aanhanging te maken.


---