Gemeente Veenendaal


Inzicht in de financiën van de gemeente Veenendaal

In de afgelopen weken zijn er allerlei financiële stukken opgesteld of goedgekeurd. Al deze stukken maken onderdeel uit van de zogenaamde planning en controlcyclus. Deze bestaat uit de Programmabegroting, Kadernota en Programmarekening. Maar wat zijn dit nu voor stukken en wat is hun relatie tot elkaar? Hierbij een korte uitleg bij de financiële documenten die de gemeente jaarlijks opstelt.

Â

Op dinsdag 4 mei 2010 heeft het college van B&W de Programmarekening 2009 vastgesteld. De programmarekening bestaat uit de jaarrekening en het jaarverslag en is het sluitstuk van de planning en controlcyclus. In beide documenten legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid in 2009, zowel financieel als beleidsmatig.

Â
Begroting

Ieder jaar wordt er een begroting opgesteld en vastgelegd voor het jaar dat daarop volgt. Zo is in het najaar van 2009 de programmabegroting 2010 door de gemeenteraad vastgesteld. Deze begroting wordt een aantal keer per jaar bijgesteld (afhankelijk van ontwikkelingen) naar aanleiding van een bestuursrapportage. Zo vindt de eerste bijstelling van de programmabegroting 2010 plaats in de eerste bestuursrapportage 2010. Daarnaast is er een tweede bestuursrapportage en een najaarsrapportage.

Â
Collegewissel

Het vorige college van B&W heeft aan het einde van hun collegeperiode een Overdrachtsdossier opgesteld. Hiermee geven ze het huidige college inzicht in de financiële ontwikkelingen die plaats hebben gevonden na het vaststellen van de Programmabegroting 2010.

Door deze ontwikkelingen te verwerken ontstaat een prognose van de financiële situatie voor de jaren 2011-2014. Deze prognose vormt de uitgangssituatie voor het opstellen van de Kadernota 2011 en de Programmabegroting 2011.

Â
Kadernota

Aan de Kadernota 2011 is de afgelopen weken door diverse afdelingen geschreven. Elk voorjaar wordt de Kadernota opgesteld door het college van Burgemeester en Wethouders. Het is een vooruitblik op nieuw beleid, wensen en verplichtingen voor de komende jaren. Het college vraagt de raad zich uit te spreken over de hoofdlijnen van de keuzes die moeten worden gemaakt, ze vragen dus om kaders. Na deze kaderstelling door de raad wordt een en ander verder uitgewerkt voor de programmabegroting die in het najaar aan de raad wordt aangeboden.

Â

De Kadernota 2011 wordt dit jaar behandeld in de gemeenteraad op maandag 28 juni.

Â

Â