Gemeente Valkenswaard

regelt dierennoodhulp!

Valkenswaard regelt dierennoodhulp!

Op 3 mei jl. ondertekenden mevrouw Bijl, bestuursvoorzitter van de Dierenbescherming Brabant Zuid-Oost en wethouder M. Bax van Valkenswaard een samenwerkingsverband met betrekking tot integrale noodhulp bij zwerfdieren. De ondertekening vond plaats in het gemeentehuis van Valkenswaard.

Ondertekening convenant dierenbescherming | Fotograaf Heidi Wils

Foto: Heidi Wils

Basisvoorziening dierennoodhulp
Binnen de basisvoorziening dierennoodhulp vallen alle activiteiten die voortvloeien uit de wettelijk taakstelling van een gemeente. Volgens het burgerlijk wetboek draagt een gemeente de verantwoordelijkheid voor gevonden dieren. De overeenkomst met de Dierenbescherming voorziet in een integrale coördinatie en uitvoering van taken behorende bij deze verantwoordelijkheid. Het gaat niet alleen over de opvang van honden en katten, traditioneel de grootste groep, maar ook om knaagdieren, reptielen en andere gehouden dieren. Naast de opvang regelt de overeenkomst bovendien alle zaken die samenhangen met registratie en melding, vervoer en medische verzorging van de dieren.

De Dierenbescherming heeft de nieuwe overeenkomst aan 15 gemeenten in Zuidoost Brabant aangeboden. Het streven is in de loop van 2010 een convenant af te sluiten tussen alle betrokken gemeentes.

Duidelijkheid
Door alle activiteiten bij één professionele partner onder te brengen wordt duidelijkheid voor de burger gecreëerd en tegelijkertijd wordt het proces rond dierennoodhulp efficiënt uitgevoerd. De Dierenbescherming coördineert alle activiteiten vanuit de regionale meldkamer (bereikbaar via telefoonnummer 0900-112 0000).

In 2009 ontving de regionale meldkamer, gevestigd te Eindhoven, circa 8500 meldingen en rukten de ambulances ruim 4.000 keer uit. Het betreft hier niet alleen de honden en katten, maar ook andere soorten gehouden dieren zoals slangen, geiten, vogels, schildpadden, reptielen, konijnen en hangbuikzwijnen.