Witteveen en Bos

Waterplan Waddinxveen/Boskoop

(07-05-2010)

Voor de gemeenten Waddinxveen en Boskoop en de hoogheemraadschappen van Rijnland en van Schieland en de Krimpener-waard heeft Witteveen+Bos onlangs het gemeentelijk waterplan opgesteld.

De verschillende waterambities zijn geconcretiseerd in een visie en in oplossingsrichtingen. Er is een maatregelenpakket uitgewerkt, dat is voorzien van prioritering en een budgetneutrale kostenraming. Naast de uitvoeringskosten zijn ook de beheer- en onderhoudskosten van oevers en beschoeiingen meegenomen. De doelstellingen van het waterplan zijn onder meer het opheffen van wateroverlast en het verbeteren van het ecologisch functioneren en de waterkwaliteit. Verder heeft het plan als doel om de samenwerking op het gebied van beheer en onderhoud efficiënter aan te pakken.

Oeverplan

Gekoppeld aan het waterplan is een oeverplan opgesteld, waarin concreet de mogelijkheden voor natuurvriendelijke oevers zijn aangegeven. Hierbij is rekening gehouden met de beschikbare ruimte en de geplande vervanging van beschoeiingen.

Ruimtelijke ontwikkelingen

In het waterplan wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen en de rol die water daarin moet spelen. Hierbij zijn de gebiedseigenschappen, zoals de optredende bodemdaling en de geringe drooglegging, belangrijke aandachtspunten. Het plan wordt niet alleen gedragen door de belanghebbende overheden. Door het instellen van klankbordgroepen zijn maatschappelijke organisaties en bewoners betrokken bij het opstellen van de visie en het uitvoeringsprogramma. Witteveen+Bos heeft deze bijeenkomsten samen met het adviesbureau RBOI begeleid.