Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 7 mei 2010

Vorkheftrucks op waterstof volop in gebruik in retailsector

Air Products, een van de grootste producenten van waterstof en bijbehorende apparatuur voor transport, opslag en distributie, ziet een grote stijging in de vraag naar waterstoftechnologie voor interne transporttoepassingen. Steeds meer organisaties zien de voordelen van waterstof als alternatief voor de aandrijving van vorkheftrucks. Heftrucks op waterstof stoten alleen water uit en hebben geen kostbare en ruimteverslindende oplaadstations nodig. Recentelijk zijn in Amerika weer twee grote retailbedrijven overgestapt op waterstof.

Air Products werkt momenteel aan het installeren van 65 waterstofheftrucks op een van de grote regionale distributiecentra van United Natural Foods. De distributeur in biologische voedingsmiddelen en non-food producten zal 29 nieuwe heftrucks aanschaffen die worden aangedreven met een brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit. Air Products bouwt daarnaast 36 bestaande vorkheftrucks om. United Natural Foods koos voor waterstof uit milieu-overwegingen. "We vinden het belangrijk om zo duurzaam en milieuvriendelijk te opereren in ons bedrijf," vertelt CEO Steven Spinner, "door bewust te kiezen voor waterstof realiseren we niet alleen minder stilstand van de heftrucks en lagere kosten, maar besparen straks jaarlijks zo'n 640,000kWh aan energie. Air Products levert bij United Natural Foods de waterstof, een systeem voor de opslag en compressie van vloeibare waterstof en twee vulunits. De waterstofheftrucks zijn naar verwachting eind juni allemaal in bedrijf.

Bij het distributiecentrum van supermarktketen Wegmans in Pottsville is onlangs een vloot van 50 waterstofheftrucks in gebruik genomen. Het is de eerste commerciële toepassing van waterstof in intern transport in de staat Pennsylvania. Het proefproject, mede gefinancierd door de Amerikaanse overheid, zal door Air Products als voorbeeld gebruikt worden om nog meer bedrijven in de regio de voordelen van waterstofaandrijving te laten zien. De waterstofheftrucks worden uitgerust met GenDriveTM brandstofcellen van het bedrijf Plug Power. De infrastructuur die door Air Products aan Wegmans geleverd wordt, bestaat uit het opslag- en compressiesysteem en meerdere vulunits. Voordat Wegmans definitief overstapte, heeft ze de apparatuur grondig getest en vergeleken met de bestaande vorkheftrucks. De medewerkers van Wegmans waren vooral onder de indruk van de operationele eigenschappen. De prestaties van de waterstofaangedreven heftrucks zijn veel stabieler: traditionele heftrucks op accu's moeten elke vier tot zes uur opgeladen worden en staan regelmatig langere tijd stil vanwege vervanging of onderhoud van de accu's. Het voltanken van waterstofaangedreven voertuigen neemt slechts enkele minuten in beslag, en afhankelijk van de gebruiksintensiteit hoeft dit slechts een of twee keer per dag te gebeuren. Waterstofheftrucks leveren continu hetzelfde vermogen en hebben geen last van teruglopend vermogen zoals bij traditionele heftrucks, waarvan de accu's leegraken of tegen hun vervanging aanlopen. De prestaties van waterstofheftrucks worden evenmin beïnvloed door temperatuurwisselingen bij gebruik in koel- en vriesruimtes. Daarnaast zijn waterstofheftrucks veel milieuvriendelijker en kostenefficiënt.

In Amerika levert Air Products waterstoftechnologie aan diverse organisaties, waaronder de distributiecentra van grote retailbedrijven zoals groothandel Central Grocers en NestléWaters, een van de grootste producenten van mineraalwater. Air Products houdt zich al sinds 1993 met de ontwikkeling van waterstoftechnologie bezig. Het bedrijf is niet alleen een van de grootste producenten van waterstof ter wereld, maar houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van brandstofcellen en technologie voor transport, opslag en distributie van waterstof. Bij de ruim 110 waterstoftankstations die het bedrijf inmiddels wereldwijd heeft gebouwd, hebben duizenden voertuigen, waaronder bussen, auto's, vorkheftrucks en zelfs onderzeeboten al zo'n 100.000 keer getankt. De tankstations staan niet alleen in Amerika en Azië, maar ook Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland en Groot-Brittannië.


---