Themanummer van It Beaken: `Het geheim van Tolsum'


LEEUWARDEN, 20100507 -- `Het geheim van Tolsum. Een herinterpretatie van een Romeins schrijfplankje' is het zojuist verschenen nummer van It Beaken, het tijdschrift van de Fryske Akademy te Leeuwarden. Het nummer bevat de resultaten van het symposium `Het geheim van Tolsum' dat vorig jaar april gehouden werd in Tresoar. De voordrachten van de verscheidene wetenschappers van dit symposium zijn gebundeld.

In 1914 werd een Romeins schrijfplankje gevonden bij het afgraven van de terp Groot Tolsum onder Tzum. Volgens de eerste lezing, 1in 1917 gepubliceerd door de Groningse hoogleraar C.W. Vollgraff, betrof het een koopcontract van een koe. Nu, bijna een eeuw later en met behulp van moderne technieken, is het plankje van Tolsum opnieuw grondig onderzocht. Bij de hernieuwde lezing gaat het echter om een akte voor een geldlening. De bijdragen in deze bundel behandelen de achtergronden van een dergelijke Romeinse akte en de geschiedenis van deze vondst uit het Friese terpengebied. Hoe een koe in Romeins Friesland verscheen en weer verdween....

Prof.dr. K. Worp van de Universiteit Leiden gaat in op `van Tolsum naar Oxford en vice versa. Kort verslag van de aanleiding van het nieuwe onderzoek van de Tabula Tolsummiana'. De bijdrage `The `Frisian ox sale'. A writing tablet from Tolsum' is van de hand van de onderzoekers A.K. Bowman en R.S.O. Tomlin van de Universiteit fan Oxford. Prof.dr. W.J. Zwalve gaat in op de akte van Tolsum en het Romeinse recht. De bijdrage `Terug naar Tolsum' is van dr. Marjan C. Galestin. Prof.dr. Goffe Jensma gaat in op `Autoriteit en argument. De receptie van het plankje van Tolsum'. Dr. Jacob van Sluis gaat in op Boeles en Vollgraff in correspondentie. Naast de bovenstaande bijdragen zijn er drie bijlagen: een historisch overzicht; een overzicht van de drie tekstedities met vertalingen en de notariële akte van de afgraving van de terp Groot Tolsum uit 1909.

Over het Romeinse schrijfplankje van Tolsum is eveneens een website verschenen: www.tolsum.nl

Fryske Akademy





Ingezonden persbericht